Теч на информация форсирал акцията в Пазарджик

Това не е разследване срещу етническа група или религия, подчерта главният прокурор

Теч на информация форсирал акцията в Пазарджик | StandartNews.com

Няма клетка на "Ислямска държава", но е имало индикации, че може да бъде, каза шефът на ДАНС Владимир Писанчев

София. Антитерористичната операция срещу евентуални поддръжници на „Ислямска държава" е била планирана за първата десетдневка на декември, но се е наложило да бъде ускорена, заради изтичане на информация. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с шефа на ДАНС Владимир Писанчев за акцията в Пазарджик и други градове във вторник. От своя страна Писанчев посочи, че не става въпрос за клетка на джихадистката групировка, но е имало индикации, че може да бъде.

„С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември", обясни Цацаров.

Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани.

„Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР", добави Цацаров.

Причината за такъв мащаб на операцията е била с цел осигуряване пълна безопасност на екипи, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

„Това не е клетка на „Ислямска държава", но можеше да бъде. Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на „Ислямска държава", уточни председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Той добави, че са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и опити за набиране на бойци за „Ислямска държава".

Писанчев подчерта, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана.

„Джамията не е осквернявана, Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията", обясни Писанчев.

Писанчев посочи, че това е тяхна разработка и не става дума за международна операция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай