Светлозар Лазаров: Трябва повече работа срещу корупцията

Светлозар Лазаров: Трябва повече работа срещу корупцията | StandartNews.com

Бургас. За повече работа срещу корупционните престъпления призова в Бургас главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Трябва да си сверим часовника бързо. Това е изведено като приоритет от ЕС, евродоклада, прокуратурата набелязва и взема мерки. Таке че тук ще се работи под ръководството на прокуратурата", заяви Лазаров в Бургас по повод отчета на годишната дейност на ОД на МВР.

Оценката за работата на служителите от ОДМВР – Бургас през изминалата 2014 г. е положителна, обяви пред журналисти главният секретар на МВР – Светлозар Лазаров. Той посочи като приоритети в дейността на бургаската полиция активна работа в сферата на финансово-кредитната система и корупцията, увеличаване нивото на разкриваемостта при противозаконните отнемания на МПС и повишаване вниманието към проблемите в малките населени места.

Светлозар Лазаров заяви, че очаква по-голяма активност и в работата по противодействие на организираните престъпни групи по Южното Черноморие през активния летен сезон.

Главният секретар подчерта, че се наблюдава ръст на тежките пътно-транспортни инциденти, регистрирани на територията на ОДМВР – Бургас, като брой катастрофи, ранени и загинали. Значително са увеличени и кражбите на автомобили, които са скочили с 31% в сравнение с миналата година. Повишение има и в броя на приключилите в срок досъдебни производства – 9 771 при 9 558 за 2013 година, в бързите полицейски производства – 902 при 857 за 2013 год. и незабавните досъдебни производства, които са 165 с 30 повече от изминалата година.

Според Светлозар Лазаров е необходимо да се набляга на бързите и незабавни производства, тъй като това означава по-ниски разходи за процеса и освобождаване на човешки ресурс за работа по разкриване на по-тежки криминални престъпления.

За изминалата 2014 година на територията на ОД МВР Бургас са регистрирани 8142 престъпления /при 8 470 за 2013 г. и 8 583 за 2012 г./. Установени са извършителите на общо 3 559 престъпления, по които са повдигнати обвинения на 3 781 лица.

Основен дял сред криминалните деяния край морето продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против стопанството. През периода са регистрирани 304 престъпления против личността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай