Страховит доклад за климата: Северният ледовит океан без лед

Очакват се екстремални неща през следващите години

Страховит доклад за климата: Северният ледовит океан без лед | StandartNews.com

 

Излезе новият доклад на Междуправителствения панел по климатичните промени към ООН, в който е направена най-мащабната оценка за състоянието на науката за промените в климата за последните 8 години. Той се отличава с по-голяма категоричност и нови научни изводи, пише Климатека.

Според него средната температура на повърхността на Земята през последните 50 години се променя със скорост, невиждана за последните 2000 години.

Ако емисиите от парникови газове продължат да нарастват и в бъдеще, до края на века средната температура на повърхността на Земята ще се повиши с до 4-5°C.

Затоплянето е по-съществено над сушата, отколкото над океаните. 

По отношение на валежите се счита, че има увеличение на общото световно количество валежи от средата на миналия век, като темпът на нарастване се е увеличил от 80-те години на ХХ век.

От началото на ХХ век, глобалното равнище на морската вода се е покачило с около 20 см. Скоростта на покачване се увеличава.

Съвременните концентрации на въглероден диоксид (CO2) са по-високи откогато и да било през последните 2 милиона години.

Недвусмислено е, че човешкото въздействие е затоплило климатичната система спрямо състоянието преди Индустриалната революция.

Човешкото влияние вероятно е допринесло за мащабните промени при валежите от средата на ХХ век насам. 

Сигурно е, че покачването на морското равнище ще продължи (над 99% вероятност).

Вероятните очаквания при различните сценарии са това да е между 0,3 и 1 м до 2100 г.

Има над 66% вероятност, че Северният ледовит океан ще бъде практически без лед по време на сезонния си минимум преди 2050 г.

Според доклада безпрезедентни екстримуми като горещи вълни, обилни валежи, засушавания и тропически циклони, които не са се случвали в миналото, сега ще зачестят..

Например, с покачването на морското равнище може да се очакват наводнения в нови райони.

В части от Арктика е възможно да се наблюдават пожари.

 

Има висока степен на увереност за увеличение на честотата и интензитета на обилни валежи над по-голямата част от сушата.

От друга страна, очакват се засушавания, засягащи земеделието и околната среда.

Въпреки негативните изводи в доклада, все още има възможност да се избегнат най-негативните сценарии, ако се предприемат спешни действия за климата, а именно намаляване на парниковите емисии възможно най-скоро до нетно нулево равнище.

Част от решенията са ограничаване на използването на изкопаеми горива, спиране на обезлесяването, технологии за негативни емисии и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай