СКАНДАЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА! Как Христо Иванов е ровил в делата в СГС, как са притискани служители да свидетелстват срещу Янева /II ЧАСТ/

СКАНДАЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА! Как Христо Иванов е ровил в делата в СГС, как са притискани служители да свидетелстват срещу Янева /II ЧАСТ/ | StandartNews.com

Съветникът на премиера Яне Янев беше гост в сутрешния блок на Канал 3. В интервюто участва и уволненият шеф на IT-отделa на СГС инж. Ташко Ташев, който разкри шокиращи новини. Първата част на интервюто, в което Яне Янев прави скандални разкрития за съдебната ни система вижте тук.


Водещ към Ташко Ташев: Колко време изкарахте в СГС?
- 13 години.

13 години, защо ви отстраниха?
- В СГС аз работя от 2002 година. Абсолютно сам бях първите 3-4 години, дори аз занесох първия компютър там. Никой не можеше да работи на компютър, нямаше никакви програми. И по едно време аз бях началник-отдел „Компютърни системи" в ЦУ на „Български пощи" и съм...

- Ако използваме метафората – вие сте Правец осемдесет и втори, Правец 82 в СГС...
- Да. Така е. През 2000-та година, искам да го кажа, това нещо е важно - имаше едно мега дело – българският канадец, Капустин, Майкъл Капустин. Делото се водеше в СГС и по изискване на посолството на Канада трябваше да се пише на компютър. Тогавашният председател на СГС Емил Марков ме повика и помоли да обслужвам компютърно заседанията, по които се разпитваше този фараон. Интересното беше, че след всяко заседание протоколите от този лаптоп се изтриваха и аз трябваше много бързо да ги възстановявам, защото всъщност се саботираше работата по неговия съдебен процес. Даже си спомням веднъж, когато бях повикан спешно да възстановявам този поредния протокол, Румен Миланов и други служители на тогавашните тайни служби идваха да проверяват и да разследват кой пипа този лаптоп. И може би, защото СГС разбраха, че аз съм много голям специалист в компютърната област, няколко пъти в периода между 2001 и 2002 година ме молиха и ми предлагаха за се преместя от ЦУ „Български пощи" в СГС и аз март месец 2002-ра година приех.

Това, което се опитвам да разбера, неудобен ли станахте, та ви махнаха от СГС?
Нека да кажа следното – май много задкулисни игри започнаха да се развиват в съдебната система и в частност в СГС, който е много интересен и може би, много важен, и в различните периоди на годините, може би и аз съм бил в полезрението и съм бил удобен и неудобен за дадени процедури, не зная.
Има хронология. За вашите зрители сигурно ще е интересно, кога за първи път видях министъра на правосъдието Христо Иванов, може би ще ви е интересно да разберете какво са се опитали членове на ВСС да направят така, че да свалят Владимира Янева от поста председател на СГС?

- Добре, дайте го, това е интересно.
- Аз тука имам едно писмо, което е подписано от началника на компютърните специалисти, компютърния отдел на ВКС Павел Андреев, но не е написано от него и той не знае от кого е написано. И всъщност...

- Тоест то е спуснато?
- Забележете обаче, че то е адресирано и към ВСС, за да се даде анонс, да се даде на ВСС, на някои членове на ВСС, да се направи проверка в СГС, за да може да се използва срещу Владимира Янева.
А преди това писмо 2014-та година, Владимира Янева ме повика и ми представи Христо Иванов, който аз не познавам до тогава – младо момче с брада, че е дошъл от някаква гражданска организация.
И ме помоли, "Г-н Ташев, бъдете така добър, всичко, от което има нужда да му го разкажете, покажете".
Той дойде под формата да направи някаква проверка по дела и трябваше да му покажа програмата, не че аз я ползвам и не я познавам много добре, програмата за разпределение на делата, но кой го прави? Къде се прави? Деловодната система на съда и други неща.
Аз бях много учуден, когато този човек си говорих и му давах каквато си поиска информация и когато Близнашки, служебният премиер го назначи за министър на правосъдието в служебното си правителство и започнах да връзвам някои неща.
Но тези събития вече се бяха случили. След като Владимира Янева беше подала оставка като председател на СГС и при една от малките, малкото ни срещи, разговаряйки на различни теми, тя ми каза, че служител на ВСС няколко пъти е ходил при нея, за да иска от нея аз да бъда уволнен с още една служителка. Сега ще кажа още нещо.
Във връзка с, как да кажа, честния избор на Лозан Панов като председател на ВКС, аз знаех, че Лозан Панов се подготвя, е подготвен да стане председател на ВКС в края на месец ноември 2014 година. Когато това писмо излезе, подписано от г-н Павел Андреев, което няма нищо верно за Ай Ти отдела, за сървърите и компютрите на СГС, аз поисках да се срещна с г-н Павел Андреев, който го е подписал и му казах, Павка, как можеш да пишеш такива глупости, да дойда и да ти покажа всичко? Той ми каза, Ташко, повярвай ми, принудиха ме да го подпиша, аз не съм го писал. Кой го писа – не знам, но имам подозрения.

Какви са подозренията, сподели ли ви?
Попитайте го, не знам.


Това за Христо Иванов ми стана интересно каква информация всъщност е събирал и сестемата за случайно разпределение на делата?
Искате ли да ви кажа кой е служителят на ВСС, който е искал да бъда уволнен? Искате ли да ви кажа, че на тази среща аз казах на г-н Павел Андреев твоя бъдещ председател ще се казва Лозан Панов? И датата, когато аз му го казах, беше преди Лозан Панов вече беше ударен на пешеходна пътека и беше в болницата, но беше преди няколко дена ВСС да повика Лозан Панов и да му каже"Какво е това писмо, което ти си написал, че се отказваш за състезанието за председател на ВКС". И освен аз, че знаех, имах информация, че Лозан Панов е готвен да стане председател на ВКС ще кажа още едно име, което също знаеше това – Катя Гърнева се казва служителят, тогавашният служител на СГС, която е уволнена от Калоян Топалов, а може и да не е уволнена, а да е принудена да си подаде оставката, не съм съвсем уведомен. Катя Гърнева беше секретарка още от времето на предишния председател - Светлин Михайлов.
Анчо Димитров дойде в отдела на СГС и назначи с протекцията, предполагам, на Лозан Панов, те са назначени от изпълняващия Владимир Йорданов, двама служители от Административния съд, София-град. Единият, значи Анчо Димитров вади двама човека в отдела, Ай Ти отдела на СГС, единият се казва Кристиян, не зная фамилията му, а другият се казва Борислав Петров.


Демек си води свои хора...
Борислав Петров аз искам да попитам, на какви критерии отговаря, за да бъде системен администратор в СГС, аз ще кажа, че неговата майка беше служител, деловодител в СГС, в последствие стана деловодител ва САпС, когато Лозан Панов оглави Административния съд София-град той взе сина й като деловодител. Т. Е. Борислав Петров работеше като деловодител в Административния съд, Софи-град.
Аз не зная той какво образование има, но е назначен от Владо Йорданов за системен администратор в СГС без да, според мен, да отговаря на усложнията, защото условията по класификатора на ВСС е бакалавър с 5 години стаж по специалността и магистър с 3 години стаж по специалността. Ми, проверете дали Борислав Петров, който е системен администратор на СГС има този опит, тази квалификация и този стаж, защото аз знам от колеги в СГС, че той не може да инсталира и един Windows.


Какви тогава хора се назначават..
Яне Янев: Шуробаджанащина в действие, това е разказ на човек, вътре в системата.

Много ценен разказ
И вие чухте, че мойте думи не са случайни и тази острота, с която говора е за да може обществото да разбере язвите в съдебната система.
Недопустимо е цели семейни кланове, заедно с определени супербогати софийски кантори да управляват съда, софийските съдилища, сякаш това им е бащиния. И затова казвам, че тези хора искат да овладеят и да контролират най-важните съдилища в държавата, за да може в един удобен момент да се разправят и със своите политически опоненти.
Защото тези, за които говорим сега в съдебната система, те имат и политическо крило. И това политическо крило им пуска задачите. И не случайно, вие видяхте, че този същият Христо Иванов, е бил внедряван в съда далеч преди да стане министър.
Той е подготвян от тези същите среди, всичко да продължат да контролират. И ако тази цялата верига се опитаме да я разплетем, и анализираме кой на кой е човек, ще се разбере, целта е една – до могат дега да направят необходимия натиск върху ВСС да го смачкат медийно поне, за да могат да го подчинят и да могат да си излерат няколко ключови шефове на съдилища и след това два мандата та този ВСС изтича и работата е ясна, че тази групировка от шуреи, кумове, баджанаци ще овладее съдебната система.
Защото нещата са много по-дълбоки, съжалявам, че в едно предаване в подобен формат не може да се изчерпи цялата информация, но фактологията е потресаваща.
Тука трябва да отидем и да се върнем на групи, които действат, като ОПГ, приятели, съдии, прокурори, следователи, полицаи, бизнесмени тип Красьо Черния, и всичко това се облича в една много удобна одежда и се групират в една съсловна организация, която се спонсорира от чужди държави и спонсори.
И ако не си от тяхната съсловна организация, значи си срещу тях.

Така наречените Грантове. Но да отидем към инж. Ташев. Това, което сбихте и развихте като сценарий, не ви ли кара да се притеснявате за живота си под една или друга форма?

Да, кара ме, ама какво мога да направя. От това предаване нататък, какво мога да направя?

А какво ви накара да кажете тази истина?
Честността. Честността и моята дългогодишна работа в СГС. Да се върна на писмото на г-н Топалов, той прекрасно знае, че аз имам дългогодишен опит и работа, професионална в Информационните технологии. Аз ще покажа делата, в които г-н Топалов като съдия в Районния съд и в градския съд ме е назначавал още през 2006 година, като вехто лице, последното е, от 2013 година. За да мога да бъда вехто лице, казва той, не може да бъде, той казва, той няма диплома, на която да пише „Информационни технологии", аз само и заради това съм уволнен от СГС, защото нямам диплома, на която да пише „ИТ". Владимир Йорданов и Калоян Топалов нещо много бъркат какво пише на дипломата ти и каква е твоята проф. Квалификация.
Яне Янев: Важно е зрителите да разберат всъщност каква е истинската причина за вашето уволнение. Такава, каквато ми я казахте и на мене с документите.

Кажете я каква е истинската причина?
Ташев: Аз бях повикан от гоодин, малко след като г-н Йорданов стана и.д. председател на СГС бях повикан от него в коридора и ми беше казано така, на четири очи – моят шеф иска от теб да напишеш всичко каквото можеш и всичко, каквото знаеш против бившото ръководство на СГС и Владимира Янева.
Аз му казах, аз такова нещо първо не мога да напиша, второ, аз нещо не знам. Знаеш, знаеш, ти си разпределял дела, ти на случаен принцип, ти си манипулирал и т. На. Аз му казах, много е грешна информацията, която имате, аз никога не съм участвал в разпределение на дела на случаен принцип, никога не съм присъствал на това извършване и не ми е било вменено като служебно задължение.
Тогава той ми каза, че ако аз откажа да напиша, за мен ще има много големи последствия. Аз попитах кой е твоят шеф, той ми каза Лозан Панов. Аз му казах, нямам какво да напиша срещу бившото ръководство, а дори и да напиша нещо и да измисля нещо, под диктовка, те ще ме съсепят от наказателни и граждански дела по всички възможни теми, защото нищо нямаше да мога да докажа в това, което те искат от мен да напиша.
Няколко дена по-късно, на 27 март, на мен ми беше връчено заповед 817, с която аз бях извъден като член на отдел „ИТ" на СГС и бях вкаран в 9 глуха на едно бързо сформирано работно местенце и аз не получих повече нито задачи, нито информация за работата на отдела. За сметка на това, боче, Владо Йорднов за много кратко време ме съсипваше с да пиша отчети и в тази заповед се пише така: Инж. Ташев да продължи да се занимава с дейността по поддръжка на компютърната и периферна техника, защото той ме признава като специалист.
Аз да продължа да си работя, но да не ръководя отдела. Аз съм началник, живият началник-отдел, който е спуснат някъде като началник-отдел аз не мога да ръководя отдела си и да работя в отдела си, това ще го прави Анчо Димитров, но ти там си върши. След това казва – възлагам на инж. Ташев до 10 април да изготви детайлен отчет за дейността на отдел „ИТ" от 2010 г. до месец февруари 2015 г. Аз съм началник- отдел на „ИТ" в СГС от 2012 г. Владо Йорданов ме кара да пиша отчет за дейността на отдела, когато аз не съм го ръководил и когато съм имал други идеи, но други хора да го ръководили. 39 страници отчет съм му написал. Може би, за да може Анчо Димитров и някои да се запознаят и да влязат в час, да навлязат в това, което се е вършило и да добият за какво става реч.


Защо мълчахте и какво ви накара сега да говорите?
На кого да отида и да го кажа? Ако г-н Янев не беше казал с лицето си и не беше излязал с тези СМС-и, коя ТВ и аз да го информирам вече във връзка с това. Коя телевизия щеше да ми даде медийно време, да ми обърне внимание, кой е инж. Ташко Ташев, но сега вече нещата напират.
Яне Янев: Това, което казва инж. Ташев може по категоричен начин да се обобщи, че в съда има битка между групировки. Едната групировка започва репресии като дойде на власт срещу другат групировка. И гражданите очакват да имаме истинско, бързо и справедливо правосъдие. Може ли това да се случи, когато се вижда, че 2 групировки, така както ги описва човека от системата, водят панически войни години наред? Това е просто абсурдно.

Ама това, което той каза за Лозан Панов за протежета и с негови хора се опитва да влияе надолу по системата.
Ама не само се опитва, те са направили чистка в буквалния смисъл на думата. Има пуч. И едни чиновници и съдии се отстраняват и се слагат удобни и поръчкови да изпълняват, това, което им нареждат.

Демек, свои хора.
Това е повече от ясно.


Добре, за финал. Напрегнат разговор, от тук нататък, инж. Ташков, ще имате предпазливост, или ще говорите?
Аз съм уволнен странно. Много адвокати като четат моето уволнение се чудят какво става. Първо, аз съм уволнен с предизвестие, което е подписано от г-н Вл. Йорданов, но няма печат върху него.

Де факто, не е изведено.
Изведено е. А да, не е изведено. В което се казва, че тъй като аз не притежавам диплома, на която да пише „ИТ, магистратура 1 степен" и аз му казвам, г-н Йорданов, това е област от познанието, това не е специалност, специалности са уеб дизайн, програмиране, какво ли не, ИТ е понятие в област. И тука няма какво да ми искате. Аз имам проф. квалификация над 30 години в тази област и вие го знаете прекрасно. Нося го в Личен състав, те се смеят, я си идвай утре на работа, ти не разбираш ли какво искат, те искат да не идваш 3 дни на работа и да те уволнят дисциплинарно.
Янев: Щом като такива безобразия могат да се случват вътре в администрацията на СГС и щом като служителите са потърпевши от такъв тип правосъдие, вие можете ли да си представите как се решават ключови дела? Повече от ясно е, не само на съдебните репортери, но и на обществото, че в съдебната система има много тежки пороци и те не могат да се променят с промяна на закона. Трябва да има дебат в обществото, за да се стигне до извода, че да има строги критерии кой може да бъде съдия и прокурор. То това неминуемо трябва да мине през операция „Чисти ръце".
Тези, които бяха героизирани от определени медии, всъщност, от къде тръгна героизирането им. Лозан Панов по случай 135 от създаването на ВКС излезе с една прочувствена, много повече политическа, отколкото магистратска реч и тука възниква голямата въпросителна – тази реч от г-н Панов ли е писана?

Тази реч, която дава основни насоки и за съдебната реформа, съгласувана ли е изляло с ръководството на ВКС, имало ли е и други магистрати, които са писали или са подпомогнали писането на тази реч, която ангажира институцията. Защото, след като той чете това слово, той не говори като гражданин, а като председател на ВКС. Да не се окаже, че тази реч е писана извън съда, от други хора, които искат в съдебната система да се случват всички тези безобразия.
- Тези, които бяха героизирани от определени медии, всъщност, от къде тръгна героизирането им. Лозан Панов по случай 135 от създаването на ВКС излезе с една прочувствена, много повече политическа, отколкото магистратска реч и тука възниква голямата въпросителна – тази реч от г-н Панов ли е писана? Тази реч, която дава основни насоки и за съдебната реформа, съгласувана ли е изляло с ръководството на ВКС, имало ли е и други магистрати, които са писали или са подпомогнали писането на тази реч, която ангажира институцията. Защото, след като той чете това слово, той не говори като гражданин, а като председател на ВКС. Ка не се окаже, че тази реч е писана извън съда, от други хора, които искат в съдебната система да се случват всички тези безобразия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай