СИК-овете лидери по нарушения

Над 18% са нарушенията свързани с контролиран вот

СИК-овете лидери по нарушения | StandartNews.com

София. Най-голям процент нарушения в изборния ден са регистрирани в секционните избирателни комисии, показват данните на асоциацията "Прозрачност без граници".

Близо 60% от отклоненията от Изборния кодекс са направени от членовете на секциите. Най-често предварително са отделяли бюлетините от кочаните, поставяли са предварително първия печат върху тях или са забравяли да поставят втория. Сериозно нарушение, което е забелязано от наблюдателите, е и диктуването на личните данни на глас. От асоциацията обясняват високия брой нарушения с недоброто обучение, през което са преминали секционните комисии. Като положителна практика обаче отчитат допълнителните курсове, проведени от ДСБ, ГЕРБ и БСП. Наблюдателите са констатирали, че и някои от РИК-овете не познават Изборния кодекс. Над 18% пък са нарушенията, свързани с контролиран вот, както и недопускането на гласоподаватели да пуснат своя вот. В 3% от случаите е засечено купуване на гласове.

Критики бяха отправени и към други институции. Според "Прозрачност без граници" при Министерския съвет се е наблюдавало липса на последователна политика за прозрачност. Скандалът с намерените в "Мултипринт" бюлетини пък е показал, че не е осъществен достатъчен контрол върху целия процес. Огромните проблеми с гласуването в чужбина пък са били заради пропуски в поддържането на база данни за гласуващите извън страната, смятат от асоциацията. От ЦИК обаче се оправдаха, че проблемът се корени в нашите сънародници, които не са пуснали достатъчно заявления, нужни за разкриване на повече секции.

667 236.99 лева пък е общата сума на даренията, декларирани от партиите пред Сметната палата.

Общата оценка на "Прозрачност без граници" е отрицателна. Според тях нововъведените правила, на които се разчиташе да спомогнат честното провеждане на изборите, са чисто формални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай