Ще видим ли довечера Витлеемската звезда

Зимата идва с великата целувка на Юпитер и Сатурн

Ще видим ли довечера Витлеемската звезда | StandartNews.com
  • Зимата идва с великата целувка на Юпитер и Сатурн

Астрономическата зима идва днес с великата целувка на Юпитер и Сатурн. Точно в 12,02 ч. със зимното слънцестоене настъпва най-дългата нощ в северното полукълбо и най-кратния ден в южната част на света.

ВИЖ ОЩЕ: Какво знамение ни носи новата Витлеемска звезда

Денят е изключителен, защото в края му ще видим рядко астрономическо явление – пълния съвпад на Юпитер и Сатурн. Явлението ще може да се наблюдава от цял свят, но България попада в най-добрата зона за наблюдение. Това изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е било знамението, предвестяващо раждането на Спасителя.

Явлението ще се наблюдава веднага след залеза на Слънцето. Днес в София то ще залезе в 16,56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети, съобщиха родните астрономи. Двете най-големи планети - Юпитер и Сатурн, ще се "сближат" видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта.

Подобно сближаване се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН, цитирани от БТА.

Последните почти толкова "близки съединения" на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност "сливането" ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 млн. км една от друга, информират астрономите.

Краят на "съединението" на Юпитер и Сатурн, наричано “Коледна звезда” или “Коледна целувка”, ще настъпи за българския наблюдател със залеза на двете светила - в 19:17 часа за София.

Уникалният небесен спектакъл, който учените наричат „велика планетарна връзка, съвпада тази година със зимното слънцестоене на 21 декември, поради което е наричан “звездно слънцестоене”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай