Съвет от лекаря: Яжте тази храна за добър метаболизъм

Ето го и плода

Съвет от лекаря: Яжте тази храна за добър метаболизъм | StandartNews.com

Узрял или зелен банан - обикноврено даваме предпочитание на първия вариант. Но зелените банани се оказват дори по-полезни. Руският лекар д-р Маргарита Провоторова препоръчва ежедневната им консумация и споделя, че те носят повече ползи за метаболизма, чревното здраве и нивата на кръвната захар.

1 зелен банан на ден - какви са ползите

Устойчивото нишесте от зелените банани е полезно за стабилизиране на нивата на кръвната захар и хранене на полезните бактерии в дебелото черво. Това от своя страна подпомага производството на храносмилателни ензими, които улесняват усвояването на въглехидратите и витамините от храните и предпазва от вредни микроорганизми.

„За да подобря здравето на червата си, ям един сравнително неузрял банан всеки ден“, каза професор Гордън Карлсън от Salford Royal NHS Foundation Trust. Според него ползите от зелените банани са обсъдени в голям аналитичен преглед на 18 проучвания, публикувани в списание Nutrients.

Леко незрелите банани могат да помогнат за облекчаване на диария и запек, както и за предотвратяване или лечение на диабет тип 2.

 Един среден банан съдържа около 3 грама фибри, една трета от които са здравословни диетични фибри. Ето защо бананите се препоръчват за бърза закуска като алтернатива на кифли и закуски. Но с тях не трябва да се прекалява", казва д-р Провоторова.

Ако следите фигурата си и възнамерявате напълно да изключите сладките плодове от диетата си, струва си да се обърне внимание на неузрелите банани.Те съдържат полезното несмилаемо (устойчиво) нишесте и пектин в количества, по-големи от тези в зрелите плодове. Зелените банани са по същество пребиотици, които помагат за нормализиране на полезната микрофлора в червата. 

„Такива плодове ви карат да се чувствате сити по-дълго, съдържат по-малко захар и съдържат повече фибри под формата на несмилаемо нишесте и пектин“, допълва д-р Маргарита Провоторова.

Устойчиво нишесте се съдържа и в овесените ядки и бобовите култури. Приемано от зелени банани, то може да намали рисковете от развитие на рак на хранопровода, стомаха, жлъчните пътища, матката и панкреаса. 

Устойчивото нишесте не се разгражда от панкреатичните ензими и преминава директно през червата, като забавя скоростта, с която банановите въглехидрати се превръщат в глюкоза и се абсорбират в кръвта.

Руският лекар споделя и един интересен факт - зелените банани, съхранявани в хладилник, стават още по-здравословни. Съдържанието на устойчиво нишесте в тях се увеличава с 50%. По време на процеса на охлаждане се получава ретроградация на нишестето (процесът на частична кристализация на молекулите). Тази структура е още по-устойчива на храносмилане в организма, което означава, че студеният зелен банан е по-здравословен от просто неузрелия плод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай