Проверяват агнешкото и яйцата за Великден

Проверяват агнешкото и яйцата за Великден | StandartNews.com

Ядем месо на празника от Нова Зеландия, Австралия и Чили

Започват масови проверки по храните заради наближаването на Великден, съобщи Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните на дискусията "Вкуси България", организирана от в. "Преса". "Традиционно ще се следят без значение от произхода козунаци, агнешко месо и яйца. Те са основно произведени в България, но вече има и доста, които не са български", обясни той. През периода преди Великден идват много яйца от Полша, както и агнешко от Нова Зеландия, Австралия и Чили. По думите му, Агенцията не трябва да допуска на територията на България храни, които не отговарят на действащото законодателство.

Министърът на земеделието Десислава Танева посочи, че от 23 март яйцата са включени в списъка със стоки с висок фискален риск, предвид наближаването на Великден. Затова данъчните стриктно проверяват всеки камион с яйца. Според нея заради раздържавяването на собствеността през 90-те години у нас от 2,5 до 5 пъти са намалели животните, зеленчуците и трайните насаждения. По думите й, след приемането ни в ЕС, е започнал възстановителен процес. Зърнопроизводството ни е станало конкурентно на европейските фермери, а се очаква увеличение на зеленчукопроизводството и на трайните насаждения. Танева обяви, че ще бъде създаден Консултативен съвет по храните, който ще търси най-добрите решения и политики за изготвянето на нов закон за храните. В Съвета ще бъдат поканени и представители на министерствата на икономиката, на финансите и на здравеопазването.

64% от храните са вносни

64% от продадените храни през 2009 г. са били вносни, или са произведени у нас, но с вносни суровини, каза Лукан Луканов, председател на "Съюз Произведено в България". По-специално - 84% от месото и местните продукти са вносни, при зеленчуците вносът е 78%, а при плодовете - 77%. При нехранителните стоки - 85% от облеклата, които носим също са вносни, а от обувките - 60%. "Това са данни за 2009 г., нямаме нови данни, но те ще са още по-трагични", каза Лукан Луканов. "Всеки лев, даден за купуване на българска стока, означава, че голяма част от тези пари ще останат в България. Тези пари могат да променят много ситуацията", заяви той. Според него е срамно да внасяме толкова голям процент облекла при наличие на толкова шивашки фабрики в България, които пък изнасят навън. "Срамота е да внасяме плодове и зеленчуци, които нашата земя може да ражда", смята Луканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай