Последен шанс: Ще се сдобрят ли Хари и Уилям

Принцовете се събраха в чест на покойната си майка, но дали ще успеят да преодолеят различията си

Последен шанс: Ще се сдобрят ли Хари и Уилям | StandartNews.com

Уилям и Хари винаги са били много близки. Израстват заедно, подкрепят се взаимно след преждевременната смърт на майка им и работят рамо до рамо, когато започват да изпълняват кралските си ангажименти - двама братя, които изглеждаха свързани завинаги от кръвната си връзка, традицията и трагедията.

Тези отношения обаче сега са болезнено изострени, докато Уилям е в Лондон и защитава британското кралско семейство от обвинения в расизъм и безчувственост, отправени от Хари и съпругата му Меган от техния нов дом в Южна Калифорния.

Почитателите на двора ще следят изкъсо за всеки знак за примирие или за задълбочаване на бездната между Уилям и Хари в четвъртък, когато двамата ще открият паметника на майка си принцеса Даяна в деня, когато тя щеше да навърши 60 години. Събитието в една от градините на лондонския дворец Кенсингтън ще бъде втората публична среща на двамата, след като Хари и Меган се оттеглиха от кралските си ангажименти преди повече от година.

"Хората не бива да очакват бързо разрешаване на конфликта, защото тези двама мъже се борят за ключовите си убеждения", каза Робърт Лейси, историк и автор на "Битката на братята: Уилям, Хари и историята на едно семейство в суматоха". Уилям защитава монархията, а Хари - съпругата си.

"Става дума за любов срещу дълг, като Уилям отстоява дълга и концепцията за монархията, както я възприема", каза той. "А от гледна точка на Хари става дума з любов и лоялност към съпругата му. Той защитава нея. Това са дълбоко вкоренени различия, затова ще е лековато да се мисли, че проблемът ще се разреши с едно щракване на пръсти".

Но намирането на някакъв начин на сближаване между принцовете е от ключово значение за монархията, тъй като британското кралско семейство иска да се хареса на по-младите поколения и на повече хора.

Когато Хари се ожени за Меган преди повече от три години, изглеждаше, че те ще бъдат главните герои в следващата глава от кралската приказка. Великолепната четворка - Уилям и съпругата му Кейт и Хари и съпругата му Меган, бяха възприемани като символ на младостта и енергията, които ще поведат монархията напред след смутните времена през 90-те години на миналия век и началото на настоящия, когато разводът, смъртта на принцеса Даяна, вторият брак на принц Чарлз с Камила, херцогиня на Корноул, хвърлиха съмнение върху бъдещето на институцията.

От Меган, бивша телевизионна звезда от Лос Анджелис и представител на две раси, се очакваше да бъде важна част от това усилие. Чернокожи и азиатски коментатори отбелязваха, че за първи път в кралското семейство има човек, който изглежда като тях.

Но определението за "великолепна четворка" бързо беше изместено в заглавията на таблоидите от "кралски раздор". Първо беше разформирована общата им кралска канцелария. След това Хари се оттегли от кралските си ангажименти и премести семейството си в Северна Америка в търсене на по-спокоен живот. Уилям се концентрира върху кралските ангажименти, включително и в участието в събития на добра воля като това, в което придружи тази седмица баба си кралица Елизабет Втора при посещение в предприятие за производство за безалкохолни напитки в Шотландия.

Отношенията се изостриха още повече през март, когато Хари и Меган дадоха интервю пред американската телевизионна водеща Опра Уинфри. Хари потвърди слуховете, че с брат си са се отдалечили и каза, че баща му принц Чарлз не отговаря на повикванията му.

След това дойде истинският шок. Съпрузите разкриха, че преди раждането на първото им дете неназован член на кралското семейство изразил притеснение по въпроса колко тъмна може да е кожата на бебето. Дни след излъчването на интервюто, Уилям, отговори на въпроси на журналисти, че семейството му не е расистко.

Но каквито и да са неразбирателствата помежду им, в знак на уважение към майка си, принцовете Уилям и Хари няма да демонстрират различията си по време на церемонията по откриването на паметника, каза историкът Ед Оуенс, автор на "Семейната фирма: монархията, медиите и британското общество 1932-1953", която изследва стратегията във връзките с обществеността на кралското семейство.

"Няма да видим озлобление или вражда между братята в четвъртък", каза Оуенс. "Смятам, че помирението помежду им е далече, но въпреки това те са отлични изпълнители. Хари и Уилям вършат това от много дълго време и знаят, че трябва да оставят настрана дори, ако щете, личните си страдания в името на това да изпълнят задълженията си".

Лейси е убеден, че Уилям и Хари в крайна сметка ще се сдобрят, защото е в интерес и на двамата да го сторят.

Хари и Меган трябва да оправят отношенията, за да защитят кралската си аура, благодарение на която подписаха щедри договори с Нетфликс и Спотифай, с които се издържат в Калифорния, каза Лейси. Ако не го сторят, рискуват да изглеждат като херцога и херцогинята на Уиндзор, които разтърсиха кралското семейство с решението на херцога да се откаже от престола през 30-те години на миналия век, за да се ожени за разведена американка, предава БТА. Тогава брат му, бащата на Елизабет Втора, става крал.

Следващата година ще настъпи критичен момент, когато кралицата ще празнува платинен юбилей и ще отбележи 70 години на престола. При нормални обстоятелства при такива значими събития кралицата би искала цялото семейство да е около нея на балкона на Бъкингамския дворец, където обикновено се събират, за да помахат на поданиците.

"Кой ще бъде на балкона на Бъкингамския дворец?", пита се Лейси. "Семейството със сигурност трябва да включва Меган и Хари с двете им деца Арчи и Лили до братовчедите им, децата на Уилям и Кейт", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай