Почина театралният режисьор Димитър Гочев

Почина театралният режисьор Димитър Гочев | StandartNews.com

Режисьор Димитър Гочев, който от години работи в Германия, почина днес в 5 ч сутринта в Берлин след кратко и тежко боледуване. Новината съобщи онлайн изданието на списанието за театър "Theater der Zeit". "С него европейският театър губи един от най-важните артисти в жанра", пише изданието за театрала, който неотдавна навърши 70. Прочутият със скандалните си постановки Гочев работи в Народния театър и в Дойчес театър в Берлин, в театър "Талия" в Хамбург и Бургтеатър във Виена. Последната му премиера беше през май в Мюнхен - "Цимент" по Хайнер Мюлер, най-значимия германски драматург от следвоенния период, който е бил женен за българка.

Димитър Гочев е роден на 26 април 1943 г. в Първомай. В началото на 60-те години заминава за Източен Берлин и учи ветеринарна медицина в Хумболтовия университет, но после се прехвърля във факултета по театрознание. Става ученик на Бено Бесон, с когото работи в Дойчес театър и "Фолксбюне", по-късно е асистент на Фриц Маркарт. Първата му постановка е на пиесата на Мюлер "Женска комедия". През 1979 г. Гочев се завръща в България и работи в театрите в Русе, София и Враца. Превежда текстовете от немски автори и поставя Бюхнер, Лесинг и Брехт. Сред българските пиеси, които прави, са "Когато гръм удари" на Яворов и "Максималистът " на Станислав Стратиев. Името му нашумява като режисьор на "Филоктет", пак на Мюлер, който се играе на сцената на театър "София" през 1983-та. За сезона 1985/1986 Гочев е поканен като гост-режисьор в Кьолн, където поставя "Квартет" на Мюлер. Оттогава живее в Германия и работи за най-добрите театрални сцени в страната (Кьолн, Дюселдорф, Хамбург, Хановер, Бохум) и немскоезичния свят - Базел, Грац, Виена. През 1991 г. прочутата му постановка на Стриндберговата "Госпожица Юлия", която гастролира през 1992 г. и у нас, му носи признанието "режисьор на годината" в Германия. Сред многобройните му успешни спектакли са "Чайка", "Войцек", "Едип цар" "Крал Лир", "Дон Кихот", "Виридиана" по едноименния филм на Луис Бунюел и "Буре барут" на Деян Дуковски, с който интернационалната трупа на "Шаушпилхаус Грац" гостува на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Режисьорът е женен за австрийската актриса Алмут Цихлер и има един син - Алеко.

С "Битката на негъра и кучетата" Димитър Гочев печели през 2004-а ежегодната берлинска театрална награда, която се смята за най-реномирания приз в културните среди.

Санчо Финци е любимият актьор на Гочев, с когото той работи от 1992-ра. Миналата година тандемът направи 26-ата си съвместна постановка - "Шекспир. Игри за убийци, жертви и други" от Мюлер, Франк Гюнтер и Манфред Векверт в Дойчес театър в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай