Плевнелиев: Днес ние празнуваме своето духовно кръщение

Плевнелиев: Днес ние празнуваме своето духовно кръщение | StandartNews.com

София. "24 май е благословен ден за нас българите. Днес ние празнуваме своето духовно кръщение - Денят на славянската писменост, денят на българската просвета и култура", това бяха думите на президента на Република България Росен Плевнелиев, който откри фотоизложбата "По следите на Св. Св. Кирил и Методий".

Президентът заяви, че преди 12 века светите братя са дарили на нас – славянските народи, безценен дар, а именно буквите.

"Тяхното дело промени културния и духовния облик на християнския свят", заяви Плевнелиев и допълни, че с приемането на учениците на Кирил и Методий новопокръстеното Българско княжество е съхранило най-значителното културно-политическо движение в Средновековна Европа и превърнало българската държава в център на развитие, на разпространение на славянската писменост и култура.

"Именно тя бе тази, която ни крепеше и обединяваше през вековете на трудности и изпитания и ни помогна да съхраним своята национална идентичност и духовност", каза още държавният глава.

"Нека не изграждаме изкуствени бариери, а да продължим дело на Светите братя равноапостоли Кирил Методий издигайки нови мостове на сътрудничество и приятелство", коментира Плевнелиев още празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай