Петкова разпореди авариен план заради бедстващите в Раднево и Гълъбово

Петкова разпореди авариен план заради бедстващите в Раднево и Гълъбово | StandartNews.com

София. По разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе въведен съвместен авариен план на системата за отвеждане на водите на р. Овчарица между Мини „Марица Изток", ТЕЦ „Марица Изток" 2 и язовирен район „Овчарица" към „Язовири и каскади" – НЕК. Това осигурява координирана работа на всички структури за преодоляване на кризисната ситуация в региона, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Заради обилни валежи и преливане на р. Овчарица общините Раднево и Гълъбово втори ден са в бедствено положение. В Раднево без електрозахранване е целият град с изключение на болницата и още няколко административни сгради. Поради ограничения капацитет, при необходимост се включват и други консуматори. В Гълъбово са наводнени почти всички къщи в ниската част на града.

Вчера за кратко жп линията към ТЕЦ 1 и ТЕЦ 2 на комплекса „Марица Изток" беше наводнена, но ситуацията е овладяна и спирането на подаването на въглища от мините към централите е възстановено. Благодарение на въведения съвместен авариен план не са допуснати тежки аварии вследствие на бедствените метеорологични условия в Раднево и Гълъбово.
По указание на министър Петкова работи и кризисен щаб между мини „Марица Изток" и община Раднево, уточниха от министерството.

Открита разпределителна уредба на подстанция Гълъбово, която снабдява с електричество града, е наводнена. Там екипи на военни инженерни части и ЕСО работят съвместно за отстраняване на аварията и възстановяване работата на подстанцията. За да не спира електроподаването към училища, детски градини, здравни заведения и други важни обществени сгради, е осигурено захранване по мрежа средно напрежение.

В община Чупрене, Видинска област, където все още без електрозахранване са 8 села, са изпратени допълнителни екипи на ЕСО от Плевен. Те работят съвместно с ЧЕЗ за спешното възстановяване на мрежата високо напрежение в общината, което се очаква да стане факт до броени часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай