"Паркър" обикаля Слънцето за втори път

Системите на сондата "Паркър" се включиха на 1 януари и оттогава тя изпраща данни към Земята...

"Паркър" обикаля Слънцето за втори път | StandartNews.com

Сондата "Паркър" на НАСА навлиза за втори път в орбитата на Слънцето и това ще я изведе на 24 милиона километра от повърхността му, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. За първи път сондата се доближи на такова разстояние през ноември, като навлезе в слънчевата корона. Второто подобно доближаване е насрочено за 4-ти април.

Системите на сондата "Паркър" се включиха на 1 януари и оттогава тя изпраща данни към Земята.

В плана на мисията са общо 24 подобни ниски орбити на Слънцето. При изпълнението им сондата трябва да развие още по-големи скорости и да достигне почти 700 000 км/ч. Най-близкото доближаване ще е на 6,1 милиона километра от Слънцето.

Космическият апарат "Паркър" беше изстрелян от НАСА през август миналата година, за да изследва слънчевата корона. Този район е по-горещ от фотосферата - "повърхността" на звездата. Механизмите, на които се дължи това презатопляне, не са добре изучени. Надеждите на специалистите са "Паркър" да премине през външната атмосфера и да изследва пряко частиците, магнитното и електрическо поле.

През ноември миналата година, освен че подобри рекорда за доближаване до Слънцето, "Паркър" постави и рекорд за скорост, като разви 343 112 км/ч. Тези рекорди преди това принадлежаха на американо-германската сонда "Хелиос 2" от 1979 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай