Палатките около "Цар Освободител" - законни

Окупацията не вреди на паметника на Цар Освободител, съобщи Петър Стоянович

Палатките около "Цар Освободител" - законни | StandartNews.com

София. Палатките и плакатите около паметника на Цар Освободител пред сградата на Народното събрание са законни и не представляват опасност за културното наследство. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович в отговор на червени депутати по време на парламентарния контрол. По думите му група от инспектората към ведомството е извършила щателна проверка в началото на този месец и не е открила нарушения.

След негов разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова е станало ясно и че палатките са съгласувани със Столична община. Червените депутати Кирил Добрев и Страхил Ангелов обаче се разбунтуваха срещу палатковия лагер на протестиращите. "Има ли шанс скоро бирфестът около паметника на Цар Освободител да бъде затворен и потрошеното пиано да бъде разкарано оттам?", гневено запита Добрев. Колегата му Ангелов също призова министъра да премахне рояла, като дори предложи сам да го премести. Стоянович обаче бе категоричен, че това е в правомощията на кмета на града.

Министърът на културата обяви още, че пътуването му с автомобил вместо със самолет до Москва преди около месец е спестило пари на бюджета. Твърдението му дойде в отговор на обвиненията, че пътешествието му е ощетило държавната хазна с над 20 000 лева. Той бе в Русия за откриването на изложбата с тракийските съкровища на България. "Бензинът ми е за почти 5000 километра и струва малко над 1000 лева", обясни той, като пресметна, че пътуването със самолет би му струвало над 10 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай