Нова година идва с -15

Нова година идва с -15 | StandartNews.com

Два автобуса на косъм от трагедия в преспите

Нова година идва с минус 15 градуса. От утре снегът отново започва да вали на парцали, а живакът в термометрите да пада. Хората, които ще посрещнат 2015 г. на площадите в страната, трябва да се приготвят за 13-15 градуса под нулата, предупредиха синоптиците. До 5 януари най-високите дневни температури ще са 0 градуса.

Виелиците у нас и в Европа започнаха още в нощта след Коледа. С първия сняг в страната два рейса закъсаха в преспите. Единият - пълен с деца, се заби в дърво на Витоша, другият се обърна в канавка край Шумен. По чудо и двата инцидента се разминаха без пострадали.

Автобус се обърна в канавка, беше страшно, призна актьорът Веселин Ранков
Рейс с 30 ученици закъса на "Алеко"
Децата се връщали от ски училище, когато возилото поднесло и се забило в дърво

Рейс с 30 ученици се размина на косъм от трагедия в събота сутринта. Децата се връщали от ски училище на Витоша. Рейсът пътувал от хижа "Алеко" към Драгалевци, когато неочаквано поднесъл и се ударил в дърво, близо до пътя. "За малко да паднат в пропастта", казаха уплашени близки на ученици от автобуса.

Рейсът е бил с вериги, но въпреки това се е подхлъзнал и се е забил в дървото. Причината най-вероятно е скъсване на една от веригите и не добре опесъчен път. Около час след инцидента децата са били прехвърлени в друг автобус. За щастие няма ранени пътници. Фирмата, чиято собственост е рейсът, ще бъде санкционирана, увериха от Столичния инспекторат вчера. Ски учители обясниха, че подобни инциденти се случват постоянно, дори и с автобусите на градския транспорт, извозващ туристите в района. Инцидент с автобус имаше и край Шумен в петък през нощта. Пътнически рейс се обърна в канавка недалеч от града. За щастие и този инцидент се размина без пострадали. Катастрофата стана на магистрала "Хемус" в новата пътна отсечка посока Белокопитово. Автобусът е изпълнявал редовна линия Каварна София и по първоначална информация до инцидента се е стигнало заради мокрото пътно платно. Пътниците от автобуса разказали, че са излезли благодарение на помощта, която им е оказал шофьор, който е спрял автомобила си и счупил предното стъкло на автобуса, откъдето пътниците се измъкнали, тъй като нямало как да се измъкнат от вратите, които били затиснати. В катастрофиралия край Шумен автобус пътувал и актьорът Веселин Ранков. Той си е идвал в София от Балчик. "Беше страшно, разминахме се на косъм", разказа той пред Нова телевизия. Ранков с усмивка каза, че може и да е нямало интервю след този жесток инцидент, който като по чудо се е разминал без сериозни последици за пътниците. Репортерът Ася от предаването "На кафе" също е пътувала в злополучния автобус. Тя разказа пред Нова тв как вторият шофьор е спал непробудно до нея и пътниците сами са се погрижили за своята безопасност, евакуирайки се през аварийния люк.

Обезщетяват пътниците

Всички пътници от автобуса, който претърпя инцидент край Шумен, ще бъдат обезщетени, след като подадат жалба. Това заявиха от фирмата "Юнион Ивкони", чиято собственост е превозното средство. Пред Нова телевизия от фирмата бяха категорични, че шофьорът не е заспал зад волана. Според тяхната версия пътниците били извозени за половин час.

Затвориха пристанище Варна

Пристанище Варна бе затворено за кораби вчера. Наложена е забрана за маневриране на плавателни средства, която важи за всички портове и канали, съобщиха от Дирекция "Ръководство на корабния трафик - Черно море" пред Фокус. Причината е силен вятър, който затруднява движението на корабите. Поривите на вятъра достигат скорост до 14 м/сек.

БДЖ пуска допълнителни вагони

Допълнителни вагони на 127 влака ще бъдат подсигурени за пътуващите по основните направления в страната с БДЖ в празничните дни, съобщиха от железниците. Идеята е да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Коледа. До 29 декември националният железопътен превозвач ще предостави над 10 600 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 16 бързи влака със задължителна резервация и 111 бързи влака. "Холдинг БДЖ" ЕАД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане могат да ползват от 10% до 30% намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

Наздравици и хоро на минус 12
Сняг и дъжд за празнуващите в Гърция и Турция, три прохода остават затворени

Горещ чай и топли дрехи трябва да си вземат купонджиите, които ще карат Нова година на площада. Синоптиците предупредиха, че в празничната нощ ще има рекордно ниски температури. Очаква се живакът в термометрите да падне до минус 10-12 градуса. В новогодишната нощ обаче няма да вали. Българите, които ще празнуват в Гърция и Турция, обаче трябва да знаят, че там ще има валежи от дъжд и сняг. Хората, които се стягат за път, трябва да знаят, че магистралите "Тракия" и "Хемус" са в добро състояние. На аутобана "Люлин" обаче са разрушени част от облицовъчните пана на дясната тръба на първия тунел от София за Перник, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението е пренасочено от активната в изпреварващата лента. Останалите магистрали - "Марица", "Черно море" и "Струма", са без ограничения.

Затворени за движение остават трите прохода - Троянски, Златишки и Върбишки, казаха още от АПИ. Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по проходите Ришки, "Републиката", Предела, Печинско, Пампорово, Рожен, Превала, Обзорски и Айтоски. До 31 март 2015 г. през Шипка е забранено движението на камиони с товари над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движението на превозни средства над 12 т през Петрохан, а над 10 т през Твърдишки и Вратник. Дюлински е затворен за тежкотоварни автомобили. Важна информация за шофьорите е, че от днес Котленският проход ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства над 10 т. Мярката се въвежда от 16 ч в неделя.

Буря остава 100 000 без ток на Острова

Снежната буря във Великобритания предизвика големи затруднения за движението в страната. В района на Шефилд и Честърфийлд много шофьори бяха блокирани от снега и е трябвало да изоставят автомобилите си. По време на бурята полетите към Европа от летището в Манчестър са били извършвани със закъснения, а в петък вечерта аерогарите в Ливърпул и Лийдс Брадфорд са били затворени за няколко часа. Заради бурята през нощта в петък над 100 хиляди домакинства във Великобритания са останали без електричество. От лошото време е засегната и Франция. Ветрове повалиха дървета, прекъснаха са електрически кабели и събориха керемиди.

КАТ: Не пресмятайте промилите

КАТ съветват шофьорите да се подготвят добре за пътуване, да проверят нивото на маслото в двигателя, да долеят незамръзваща течност в чистачките и да заредят телефоните си. Експертите са категорични, че трябва да се откажете от подвеждащото изчисляване на концентрация на алкохол при пиенето на една или две чаши. При зимни условия е важно още да внимавате за мократа настилка и да не попаднете на подвеждаща за големината си снежна преспа.

Междувременно, ако попаднете на нередност, можете да подавате сигнали на http://www.transportinfo.bg/bg/, както и на телефон 0700 130 20. В АПИ целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Откриха замръзнал труп край Места

Откриха мъртъв възрастен мъж до дигата на река Места. Трупът е на жител на гърменското село Дебрен, който излязъл в четвъртък от дома си, но не се прибрал. През нощта трупът е замръзнал заради ниските температури и течението покрай реката. Най-вероятно починалият е получил инфаркт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай