Николов: "Чудесата на България" са като Министерство на културата в сянка

"Стандарт" ще внесе в икономическото ведомство предложенията за проекти в Бургас

Николов: "Чудесата на България" са като Министерство на културата в сянка | StandartNews.com

Бургас. "Кампанията "Чудесата на България" играе ролята на Министерство на културата в сянка и това, което прави, има огромно значение за развитието на културно-историческия туризъм в цялата страна". Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на дискусия, посветена на Чудесата, която се състоя днес в Бургас.

В нея участваха главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, министърът на културата Петър Стоянович, археолози, кметове, учени и предприемачи.

Единодушно бе приета идеята на министър Стоянович за изготвяне на нова система за финансиране на разкопки, което да се случва по метода на приоретизирането. Предложението е в бъдеще да бъдат предоставяни по-големи суми на археологическите обекти, които са приоритетни за развитието на културно-историческия туризъм. Това са разкопки, които привличат най-много туристи и имат най-голям потенциал за възвръщаемост на вложените средства.

Министър Стоянович заяви, че за разкопки тази година са предвидени 500 хиляди лева. Надежда на археолозите за по-добър сезон даде Христо Ганчев, който каза, че има голяма вероятност отпуснатите средства да надхвърлят половин милион лева за тази година.

Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова пое ангажимент до следващия вторник в рамките на кампанията "Чудесата на България" да бъдат обобщени всички искания и предложения, направени на днешната дискусия от кметовете, археолозите и бизнеса, и да бъдат депозирани в министерствата на културата, икономиката и строителството с копие до областната управа в Бургас.

По време на дискусията кметът на Бургас заяви, че резултатите от кампанията на в. "Стандарт", която продължава вече няколко години са огромни и резултатът от нея е видим за всички. Същото становище зае и кметът на Приморско Димитър Германов, който заяви, че през последните две години е регистрирано неколкократно увеличение на туристите в общината. Според него това се дължи основно на проекта "Виа Понтика", по който бяха финансирани редица археологически проучвания в региона и на кампанията на вестник "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай