Не смеят да бутнат митничарски параклис

Работници се кълнат, че ще пазят параклиса във Веселото село

Не смеят да бутнат митничарски параклис | StandartNews.com

 

Хасково. Страх от Бога тресе строителните бригади, които бутат митничарското "Весело село". Работниците не смеят да гадаят кой ще изтегли късата клечка, за да срине незаконния параклис на брега на язовир "Ивайловград". Божият храм "Св. ап. Павел и св. Николай" няма разрешение от държавата да приютява миряни за молитва. В същото време старозагорският митрополит Галактион го осветил. Очаква се тези дни строителният контрол да издаде предписание сградата да бъде съборена. 

"Няма да посегнем на параклиса! Ние сме християни и ще браним тази обител! На който му стиска, нека се пробва да бутне божия дом", нареждат работниците от бригадата, наета за събарянето на станалото емблематично с името си имение "Министерство на веселбата". Малкият храм се кипри в двора на имота на бившия зам.-шеф на управлението "Пътни такси и разрешителни" Павлин Паришев.

Майсторите са натъжени, защото очакват скоро заповедта от София за бутането на параклиса "Св. ап. Павел и св. Николай". Ще застанем, ако трябва, срещу багерите, но няма да дадем съдбата на съборените сгради да последва и параклиса, ядосват се самите работници, докато разчистват отломките от къщата край християнския храм. Всяка сутрин те влизат в параклисчето и палят свещи и за свое здраве, и за оцеляването на обителта. Според кмета на Любимец Анастас Анастасов, в чието землище е Ставри Димитрово, казусът има две страни - едната от позицията на интереса на държавата и другата - етична и морална.

"Ако трябва да коментирам като държавник, каквато трябва да е сериозната позиция на един кмет - ако фактите говорят, че париклисът е построен незаконно - той трябва да бъде разрушен наред с останалите сгради, вдигнати в разрез с нормативните изисквания. От друга страна обаче, изравняването на един параклис, с размер 2 на 2 или 5 на 5 квадрата, надали ще реши проблемите на държавата с незаконното строителство и ще застраши практиката в тази посока", смята Анастасов.

Съдбата на храма е основна тема на разговори в региона. Иначе в чашата на язовира вече няма и следа от митичното тайно "Весело село". Преди близо две години данъчните се престрашиха и афишираха шумно незаконните постройки при зрелищна акция от въздуха, тръгна и сагата с бутането на именията. След като изтече срокът за доброволното събаряне, държавните багери влязоха в някои от имотите. Други от собствениците пък, като Паришеви, предпочетоха сами да бутат палатите си.

След като собствениците на "Министерство на веселбата" водиха люти съдебни битки за доказване на законността на постройките си и ги изгубиха на всички инстанции, наеха сами техника, за да разрушат зданията и разчистят терена. Тези дни и самата сграда с някогашен разкош, в който са живели богоизбраните, стана на пух и прах. Сградата падна наред с още 13 здания в митничарско село при третия етап на чистката там. За тях и за още 5 незаконни имота по поречието на язовир "Ивайловград" бяха издадени заповеди за събарянето от ДНСК.

Работниците от имението на Паришев казват, че за постройките били използвани материали - последен писък на модата в бранша. "Всичко е правено с кеф, с вкус и сега е малко тъжно, когато ти се случва ти да си човекът, който трябва да рушне този разкош", казва 40-годишен майстор от строителната бригада в разградения двор на някогашното ставридимитровско министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай