Найденов: Ботев винаги ще ни показва посоката, в която да вървим като свободна нация

Найденов: Ботев винаги ще ни показва посоката, в която да вървим като свободна нация | StandartNews.com

„Има личности в нашата история, които със своето родолюбие и чест са приемани безрезервно. Има личности в нашата история, които са символ на българския героизъм и национална доблест. Няма нищо по-естествено от това да си спомним за техния подвиг и саможертва в името на най-висшия човешки идеал – да живееш свободно и равноправно". С тези думи министърът на отбраната Ангел Найденов се обърна към гражданите и гостите на град Калофер вчера, 1 юни, на тържествената проверка (заря) по повод Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

С думи на преклонение министърът на отбраната припомни факти от живота на великия български поет. „Христо Ботев – героят, който даде всичко за България, винаги ще ни показва посоката, по която трябва да вървим като свободна нация и народ, опитвайки се да съизмерваме делата си с него и да следваме неговите завети", каза министър Найденов.

„Днес е друга епоха. Живеем в свят, твърде различен със своите предизвикателства, но не се променя разбирането ни за непримиримост, социална чувствителност и национална гордост, които ни завеща големият революционер", заяви той.

Министър Найденов отбеляза, че българските военнослужещи са достойни продължители на делото на Ботев и неговите четници. Те с чест изпълняват своята мисия – да защитават Отечеството и националните идеали. „Българската армия продължава да е стожер на суверенитета и независимостта на държавата ни, да отстоява ценностите на мира, сигурността и свободата в мисии и операции на няколко континента, и активно да участва в помощ на населението", каза той.

„Издигнахме много паметници на героите си с признателност и преданост към тях, но няма да е пресилено ако кажа, че най-величественият и могъщ паметник е този, който всеки един от нас гради в сърцето си. Нека бъдем достойни за подвига и безсмъртието на Ботев и на героите, загинали за свободата на България!", посочи в словото си министър Найденов.

В тържествената проверка (заря) участваха представителни подразделения на 61-ва механизирана бригада. На ритуала присъстваха кметът на Калофер Румен Стоянов, народни представители от 42-то Народно събрание, граждани и гости на Калофер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай