МОСВ дава 3,5 милиона лева за броене на делфини

Избрана е фирма, регистрирана преди две седмици

МОСВ дава 3,5 милиона лева за броене на делфини | StandartNews.com

Бургас. Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството се готви да даде 3,5 милиона лева на регистрирана наскоро фирма, зад която стоят "Зелени Балкани". За това алармираха от гражданско сдружение за борба с корупцията (ГСБК). Става въпрос за възлагане на обществена поръчка за преброяване на делфините в български териториални води. Според активисти на ГСБК изборът на фирмата, и то без конкурс, е съмнителен, тъй като тя е поканена да изпълни заданието само два дни, след като е била регистрирана.

На първия конкурс през март не се явява никой, на втория през май е отхвърлена единствената кандидатирала се фирма заради непълни документи. Така Изпълнителната агенция е изпратила покана за договаряне с пловдивското Обединение "Делфин" на 17 юли, а то е регистрирано два дни по-рано.

Зад въпросното Обединение стоят "Зелени Балкани". В него влизат "Екологичен център" ЕООД с 34,5%, Асоциация "Институт Тетис" с дял 65% и Сдружение "Зелени Балкани" с дял 0,5%. "Екологичен център" ЕООД обаче е 100% собственост на "Зелени Балкани" и е регистрирано на същия адрес, твърдят от Гражданското сдружение. И питат как Изпълнителната агенция по околна среда само за два дни узнала за съществуването на Обединение "Делфин" и експертите го оценили като най-благонадежден партньор и единствен компетентен орган по въпроса с броенето на делфините.

Тома Белев от "Зелени Балкани" нарече обвиненията донос. По думите му сдружението все още не е получило договора. Ековедомството е водило разговори и с БАН, но по неясни причини не е стигнало до споразумение, твърди Белев. Броенето на делфините щяло да се прави чрез снимки от самолети и кораби. "Процедурата е нужна на министерството, за да разберат в каква степен замърсяването е навредило на делфините", поясни още Белев.

От ековедомството обявиха, че няма нарушение на процедурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай