Краткотрайни повишения на реките заради дъждовете

Краткотрайни повишения на реките заради дъждовете  | StandartNews.com

Водното количество наблюдавани реки в цялата страна са над праговете за високи води. В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка днес и утре, вследствие на прогнозираните незначителни количества валежи от дъжд, високата почвена влага и оттичането на реките, се очакват краткотрайни повишения на речните нива в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Дунавски басейн: повишения се очакват в средните и долни течения на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра.
Черноморски басейн: възможни са повишения в средните и долни течения на реките Провадийска, Камчия, Средецка, Ропотамо, Велека, Резовска.

Източнобеломорски басейн: очакват се повишения във водосбора на река Тунджа след вливането на Мочурица, във водосбора на река Марица след Пазарджик (горните течения на притоците Въча и Чепеларска), река Арда – горно и долно течение и притоците й Черна река, Есенишка, Елховска, Върбица - горно течение и Крумовица, река Бяла река.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица: Водното ниво на река Сазлийка при Гълъбово е над жълтия праг (предупреждение) и ще се задържи над него до ранните часове на 10 април.

Река Тунджа: Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза се очаква да се задържи над него до обедните часове на 10 април.

Нивото на река Мочурица при с. Чарда е непосредствено над жълтия праг (предупреждение) и по прогноза се очаква да спадне под него в обедните часове на 11 април.

Нивото на река Тунджа при Ямбол е на оранжевия праг (риск за тревога) и ще се задържи около него до късните часове на 9 април, когато се очаква да започне плавно да спада. При Елхово нивото на реката се повишава, като по прогноза до късните часове на 9 април ще достигне до червения праг (тревога) без да го преминава.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда при НИМХ-БАН прогнозира, че при с. Долно Черковище р. Арда ще достигнала жълтия праг (внимание) и ще се задържи над него до обедните часове днес.

Западнобеломорски басейн: очакват се повишения на речните нива на наблюдаваните реки Струма и Места, вследствие на повишената почвена влага и оттичането на реките.

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда. Възможни са внезапни наводнения.

Времето днес и утре

Днес все още слабо ще превалява на места. Очакваните количества са между 1 и 5 л/кв.м, на отделни места и малко повече.
Утре ще превали слаб дъжд на места, с количества между 1 и 5 л/кв.м. В петък - без валежи. Това показват данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАХ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай