Колите на властта

Колите на властта  | StandartNews.com

Трудно можем да мечтаем да сме като в някои по-напреднали страни, където немалка част от влиятелните политици използват колело или метро, за да ходят до работа. Автомобилът обаче все още е считан за материален символ на престиж и класа, който не можеш да си позволиш да заместиш с каквото и да било друго. Тук ще разкажем за возилата на едни от най-важните хора в държавата.

Митов се вози във върнато от Брюксел "Ауди"

Външният министър Даниел Митов се вози с върната от мисията ни в НАТО кола. Автомобилът е собственост на Външно министерство и е с марка "Ауди". Колата служила вярно на дипломатическата ни мисия в Северноатлантическия алианс. В един момент обаче започнала да не се вписва във високия брюкселски стандарт и била "пенсионирана". Така се оказала возило на министъра, който ползва и шофьор от министерството. Митов е скромен при своите пътувания. Така например при визитите си в чужбина той използва граждански полети, като се търсят най-изгодните билети, обясняват хора от ведомството. Служителите на министерството пък и досега могат да се възползват за придвижване от четири велосипеда, които стоят паркирани в двора. Те бяха закупени по времето на Ивайло Калфин, когато той оглавяваше министерството.

Аленият електромобил на Калфин

Социалният министър Ивайло Калфин продължава да идва на работа с аления електромобил. Возилото бе изненадата на 1 април - денят, в който по нареждане на премиера Бойко Борисов управниците трябваше да слязат от лъскавите коли на НСО. "Използвам го в ежедневието", разказа седмица по-късно Калфин. Електромобилът е произведен в Китай и е нает от социалното министерство от фирма вносител. Ведомството плаща по 400 лв. месечен наем. Колата пък се "отплаща" с икономичност - развива до 60 км/ч и за 2 лева изминава 150 км. За този вид автомобили няма винетка, не се плаща пътен данък и се паркира безплатно на "синя" и "зелена" зона в София. "Той не е лично мой, може да се ползва и от други служители на министерството", обясни Калфин. И призна, че когато идва на парламентарен контрол или пътува из страната, се качва на служебна кола.

Военният министър Николай Ненчев кара 18-годишен "Мерцедес". А понякога ходи пеша или с метро. Служебният автомобил на МВР шефката Румяна Бъчварова е "Фолксваген Файтон".

Вицепремиерите Томислав Дончев и Меглена Кунева също се возят на служебни коли. Дончев ползва "Фиат" от автопарка на Министерски съвет, а Кунева - "Шкода" на образователното ведомство. Министърът на земеделието Десислава Танева използва за ангажиментите си служебен автомобил "Фолксваген Пасат".

Василева е с чешка лимузина

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в работно време вече се вози на чешката лимузина "Шкода Сюпърб", съобщиха специално за "Стандарт" от ведомството. Министерството обаче ще кандидатства пред Националния доверителен екофонд (НДЕФ) и за закупуване на един електромобил и един хибриден автомобил. След закупуването им министър Василева със сигурност ще пътува до и от министерството с най-екологичния транспорт. В почивните си дни министър Ивелина Василева се придвижва със собствения си автомобил "Фиат".

Кметът на Добрич пътува за своя сметка

Кметът на Добрич Йордан Йорданов ползва основно личния си автомобил за отиване на работа, а често ходи и пешком до общината. Зарежда за своя сметка. В столицата се придвижва между министерствата пеша. Йорданов има дизелова кола "Мерцедес", като казва, че засега не му е по джоба да си купи електромобил, а и няма изградена инфраструктура в Добрич за такива коли.

Хасан Азис кара "Волво"

Кметът на Кърджали Хасан Азис живее на няколкостотин метра от сградата на общината и не ходи на работа с кола.
Служебната кола, която ползва, когато се налага, е марка Volvo C 60. Автомобилът е на 8 години и е купен през втория мандат на градоначалника.

Кметът на Ардино Ресми Мурад пък ползва две служебни коли, а до местоработата пътува с личния си автомобил.
Едната служебна кола е "Мерцедес 2009" и е на 200 хил. км, а другата "Фолксваген Пасат 2008 г"., която е на 270 хил.км.

Добри Беливанов си обича "Голф"-а

Кметът на Хасково Добри Беливанов е популярен с това, че рядко използва служебната си кола. Градоначалникът се качва в общинския си автомобил с шофьор само при дълги пътувания.

Макар и вече доста старичък, личният му "Фолксваген голф" е предпочитаното превозно средства от него. Често колата се набива на очи на паркинга пред общината, насред другите лъскави возила. Това обаче никак не засяга известния със своята скромност хасковски кмет.

А него доста често хората виждат и като пешак. Домът на Беливанов е в близост до центъра на града и кабинета му на площад "Общински" № 1.

Освен това кметът се старае да ходи колкото се може по-често пеша на работа и защото този начин на придвижване му дава възможност да си прави "импровизирани" приемни, както той нарича случайните срещи с минувачите хасковлии, които го спират, за да го попитат това или онова по градските дела.

Така по естествен и неформален път градоначалникът сондира мнението на гражданите за това правилна ли е посоката му на действие.

А събота и неделя като дядо на 2 годишно момиченце Беливанов е по паркове и градинки с внучката. Често двойката им се допълва от четириногия любимец на кмета - палав Голдън ретривър, който все още няма годинка и макар съвсем скорошното му специално обучение, непрекъснато държи нащрек стопанина си.

Радев залага на личния си "Лексус"

Кметът на Сливен не ползва служебен автомобил. Той сам шофира личния си Лексус, установи проверка на "Стандарт". Има служебно "Ауди", но рядко се качва на него. Това се случва само когато се налага да пътува дълго извън града, довериха от общината. През останалото време градоначалникът използва своята кола.

Средна ръка мерцедеси возят депутатите

Близо 100 автомобила обслужват народните представители. Автопаркът на парламента е пълен основно с коли от марките БМВ, "Мерцедес" и "Фолксваген". Има и малко шкоди и пежа. Мерцедесите не са S-класа, каквито ползва НСО, а са "средна ръка". Например С 200 и С 220.

Право да ги ползват имат председателят на НС и заместниците му, шефовете на парламентарни групи и комисии. Останалите депутати нямат свои коли и трябва да искат писмено разрешение, за да се возят на тях. Длъжни са да представят отчет за всеки изминат километър. За да се доберат до служебните коли, често се случва депутати от по-отдалечените от София региони да се комбинират и да пътуват по няколко в автомобила до избирателния си район.

Народните избраници обикновено залагат на личните си коли, за да дойдат на работа. Хасан Адемов от ДПС се придвижва с четиригодишния си "Опел", Емил Димитров-Ревизоро от ПФ - "Фолксваген Бора", Красимир Каракачанов - "Дачия", която е служебна, на партията му ВМРО.

Бежово бижу служи трето десетилетие на историк патриот

Безспорно призът за ексцентричност сред родните депутати печели депутатът от "Патриотичния фронт" Милен Михов. Той ходи на работа с "Трабант". Бежовото возило - гордост на ГДР-ската автомобилна индустрия, е стара негова любов. Това е първата му кола, купена преди 27 години и още върви. Михов я дава за пример - харчи под 6 литра гориво на дълъг път и около 8-8,5 литра в градски условия. На магистрала обаче може да вдигне и 90 км в час, хвали колата си Михов. Не се смущава да паркира "бижуто" си до лъскавите возила на колегите.

За началото на пролетта той спази традицията и се включи в Трабант феста в родния си Велико Търново. Инициативата се осъществява с подкрепата на община и се провежда на празника на града - 22 март. В края на април пък отива с трабанта на фестивал в Румъния.

Милен Михов е историк, доцент по нова история на България от Великотърновския университет. В Народното събрание влиза за първи път от квотата на ВМРО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай