Калиграф се грижи за бежанците

Калиграф се грижи за бежанците | StandartNews.com

Първият бунт на сирийци у нас избухна в столичния квартал "Овча купел". Недоволството в българския "Ориндж каунти" беше заради смъртта на 57-годишната Еида. Тълпи от ядосани бежанци се струпаха пред входа на центъра на 20 септември. Те искаха случаят да бъде разследван. Наложи се на място да бъдат изпратени екипи на полицията. Главно действащо лице в драмата стана шефът на центъра Румен Геловски. Той даде всичко от себе си, за да успокои бежанците в центъра, който ръководи. И успя. Въпреки периодично нарастващото и затихващо напрежение сред бегълците, засега нещата там са спокойни.

50-годишният директор на бежанския център в "Овча купел" е роден в София. Зодия Везни е. Това според астролозите му помага в професията, защото успява да бъде балансьор и да тушира конфликти още в зародиш. В Държавната агенция по бежанците е от 1998 година. Първо работи там като експерт, който интервюира чужденците. През 2002 година става началник отдел Производство и настаняване в държавната агенция. От 2009 г. е назначен за директор на Регистрационно-приемателен център-София. Като такъв Румен Геловски ръководи и организира производството за предоставяне статут на бежанец и настаняването на търсещите закрила чужденци.

Шефът на центъра за бегълци в "Овча купел" е юрист по образование. Завършва право в Югозападен университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Преди да започне работа в Агенцията по бежанците, Геловски е старши експерт в отдел "Човешки ресурси" към МВР. От 1981 до 1992 служи в Охранителна и Криминална полиция като се занимава с охрана на обществения ред и борба с престъпността.

Шефът на българския "Ориндж каунти" е семеен, има две деца - момче и момиче. Синът му е на 22 години и е студент в Софийския университет. 25-годишната му дъщеря е избрала журналистиката за своя професия. Тя изучава медийния занаят в УНСС. В свободното си време обича да чете книги. Харесва историческите. Чел е както Библията, така и Корана.

Директорът на центъра за бегълци в "Овча купел" Румен Геловски владее изкуството на красивото писане - калиграфията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай