Какви ароматни съставки най-често се използват при разработването на парфюми

Розата е сред най-скъпите уханни съставки в света

Какви ароматни съставки най-често се използват при разработването на парфюми | StandartNews.com

Парфюмите са онзи последен, но много важен щрих, който придава завършеност на нашия облик и ни кара да се чувстваме уверени и завладяващи. Изборът на аромат разкрива много за нашата личност и за начина, по който искаме околните да ни възприемат. Всеки си има своите предпочитани ухания, което се дължи на влечение към определени ароматни нотки, включени в парфюмните композиции.

Флоралните нотки придават закачливост, както на дамски, така и на мъжки парфюми

Цветни акценти в аромата или цели уханни букети, съчетани прецизно, а понякога и неочаквано, привличат много от любителите на пъстрите и ефирни ухания. Включвани обикновено в сърцевината на ароматната композиция, те се превръщат в привлекателен акцент на различни парфюми. Някои от тях са ни добре познати, тъй като цветята се срещат по нашите географски ширини, други обаче са доста екзотични.

Розата безспорно е една от най-често срещаните ароматни нотки в парфюмерията, която внушава романтика и чувственост. Тя е и сред най-скъпите уханни съставки в света, тъй като за дестилацията на един килограм розово масло са необходими 10 000 килограма цветни листенца, които се събират ръчно.

Жасминът е другото любимо цвете на парфюмеристите. Ароматът му е лек и свеж и дава възможност за хармонично вписване в различни композиции.

Нарцисът със своето разнообразно ухание, в което се преплита усещането за тъмнозелени листа, мускус и ванилия, също е сред познатите ни цветя, използвани в парфюмерията.

Магнолията е много харесвана заради своя сладък, но същевременно освежаващ цветен аромат с плодов привкус. Често се използва в летни парфюми заради освежаващия си и релаксиращ ефект.

Иланг-иланг е жълто цвете с форма на звезда, което се среща на тропическото дърво кананга. То има сладък и цветен аромат, който се включва добре в ориенталски и флорални композиции.

Франджипани, известно още като западноиндийски жасмин, е ароматно тропическо цвете с много богато и изтънчено ухание, в което анализаторите долавят различни нотки - от рози и гардении, до ананас и кокосови орехи.

Хелиотроп е цвете със силен аромат на ванилия с бадемови нотки. Неговият произход се свързва с Боливия, Колумбия и Перу. Уханието му се съчетава добре с други цветни акорди като жасмин и роза.

Туберозата има опияняващ цветен аромат, който идва от силно уханните бели цветни листенца. В уханието се долавят леки млечни и плодови нотки, които му придават сладък и кремообразен характер.

Билки и подправки, вложени в парфюми, придават омайна уханност с ориенталски привкус

Свежите билки и ароматните подправки също често се използват в парфюмерията. Те придават специфичен характер на уханията и имат своите верни почитатели.

Градинският чай съдържа етерично масло с тревисто и сладко ухание. В този земен и сладък аромат се откриват също нотки на кехлибар и тютюн. Градинският чай е често използвана съставка в унисекс парфюми.

Лавандулата е известна с ефирния си аромат, който намалява стреса и напрежението и внушава спокойствие. В парфюмерията лавандулата придава на уханията флорален и свеж акорд, който е отличителен и запомнящ се, но в същото време се вплита с лекота в различни ароматни композиции, без да има претенцията да е акцент.

Черният пипер съдържа луксозен и чувствен, едновременно пикантен и дървесен аромат, който придава щипка острота и сложност на парфюмните композиции, в които е включен. Той се добива от почти узрелите зърна черен пипер на лозата Piper nigrum.

Ванилията е един от най-популярните аромати в света, който привлича със своето отличително сладко и кремообразно ухание. Извлича се от семенните шушулки на трите основни вида ванилови орхидеи: Vanilla Planifolia, Vanilla Pompona и Vanilla Tahitensis.

Бобът Тонка е растение, произхождащо от Бразилия, което има ванилово-сладък аромат с нотки на подправки като канела и карамфил. Първоначално се използва като алтернатива на ванилията, но все повече набира и своя собствена популярност заради по-пикантния си характер.

Ветивер също е сред често използваните парфюмни съставки, която се извлича от трева с тежки, влакнести корени, които се използват за дестилация на масло с пленителен землист мирис. То съдържа ароматни подтонове, с дървесен, кожен и леко опушен характер.

Цитрусовата и плодова свежест е любима през всички сезони на годината

Нотки цитруси и сочни слънчеви кайсии, ябълки, круши, дини, ягоди и малини също често се използват при разработването на уханни коктейли. Те са пленителни през цялата година, но особено търсени са през лятото, когато допълнителният свеж полъх е винаги за предпочитане.

Лимонът и бергамотът носят специфичното цитрусово ухание на Сицилия през лятото. Яркият им аромат се използва, както в дамски, така и в мъжки парфюми, тъй като е много ободряващ.

Портокалът и мандарината също пленяват със свежия си и интензивен аромат. Уханието може са се долови в много от най-популярните пролетни и летни ароматни на водещите брандове.

Нероли е широко използвана парфюмна съставка, която се получава от цитрусово масло, дестилирано от цветовете на горчивия портокал. Ароматът ѝ е сладък, но притежава също  зелени и пикантни нотки. Нероли е сред предпочитаните уханни акценти при разработването на унисекс парфюми.

Етерични масла се извличат от смоли на дървета и храсти и придават специфична плътност на парфюми

Използвани обикновено като базови акорди в уханията, те гарантират трайност и оставят запомняща се уханна следа. Намират приложение в разработването, както на дамски, така и на мъжки, и унисекс парфюми.

Кехлибарът притежава много богат и топъл аромат, използва се в много ориенталски парфюми. Кехлибареното масло се произвежда от вкаменен сок на дървото Pinus Succubefera.

Бензоин също е популярна парфюмна съставка, която на практика е смола с балсамов мирис, добивана от дървото Styrax, разпространено в Япония. Бензоинът добавя плътност на парфюми, в които се включва и им придава богат, сладко-съблазнителен аромат.

Галбанум е смола, която произхожда от растения от семейство Apiaceae, чийто най-популярни представители са морковите, магданоза и целината. Притежава зелен аромат, който е много свеж и чист - идеален за небрежен ежедневен парфюм.

Лабданумът е парфюмна съставка, която се съдържа в смолата на храста рокроуз и се смята, че имитира уханието на амбра със своя сладък, земен и дървесен аромат. Лабданумът придава кожена нотка в парфюмите.

Смирната е древна смола, която се среща в арабските страни и Източна Африка. Тя има богат и тъмен плодов аромат, който придава топло, земно и дървесно ухание на парфюми и одеколони, в които е включена.

Дъбовият мъх произхожда от лишей, който расте по дъбовите дървета, и е ценна парфюмна съставка поради сложния си ароматен профил. Първоначално уханието му е топло и ориенталско, а след това се променя до земен аромат, който напомня на кора и листа.

Османтус е парфюмна съставка, която се добива от цъфтящо дърво, произхождащо от Китай. Ценена е заради плодовия си аромат, наподобяващ кайсия. Тази съставка се вписва чудесно в ухания с акцент на кожа и в цветни парфюми.

Пачули също е сред най-често срещаните ароматни нотки в парфюмите и козметиката. Етеричното масло с горчиво-сладко ухание се добива от храст, който се среща в Малайзия и Индия.

Сандаловото дърво притежава кремообразен и топъл дървесен аромат, който често се среща в базовите нотки на мъжки ухания и унисекс парфюми. Източноиндийското сандалово дърво е един от най-ценните видове в света.

Предпочитаните си ароматни съставки може да откриете сред голямото разнообразие от ухания на Грация – Grazia.bg. Оригиналните маркови парфюми запленяват със специфичните си композиции от популярни и малко познати нотки, сред които със сигурност е и вашата любима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай