Голям резил с испанския крал, кой го чака в Абу Даби

Фелипе VI отива в Абу Даби, за да отдаде почит след смъртта на президента на ОАЕ

Голям резил с испанския крал, кой го чака в Абу Даби | StandartNews.com

Испанският крал Фелипе VI отива в Абу Даби, за да предаде съболезнованията си за смъртта на президента на Обединените арабски емирства Халифа бин Зайед ал Нахаян, който почина в петък след дълго боледуване на 73-годишна възраст.

Крал Фелипе VI е придружен от заместник секретаря по външни работи и Европейския съюз Луис Мануел Куеста, за да изрази съболезнованията си пред новия президент на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахян.

Според източници от кралския двор монархът няма да се срещне с баща си Хуан Карлос I, който живее в Абу Даби от август 2020 година, след като избяга от испанското правосъдие. Хуан Карлос е разследван за пране на пари, корупция и укриване на данъци.

От тогава бившият крал е посещаван няколко пъти само от дъщерите си - инфантите Кристина и Елена, както и от някои от внуците си, но не и от членовете на настоящото кралско семейство, което включва крал Фелипе VI, кралица Летисия и двете им дъщери - престолонаследничката Леонор и сестра й София.

Крал Фелипе (вдясно) и баща му Хуан Карлос

Въпреки че Хуан Карлос I плати дължимите данъци на хазната и разследванията срещу него бяха прекратени, той все още не се е прибирал в Испания.

В официално обръщение преди няколко месеца заяви, че предпочита да остане в Абу Даби, където да прекара останалата част от живота си на спокойствие.

Абдикиралият монарх лично благодари на покойния шейх за гостоприемството и приятелството.

Да изкажат съболезнованията си в Абу Даби ще бъдат президентите на Франция и Турция, кралете на Белгия и Нидерландия, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай