Геолог разкри невиждано богатство на България

Колко са пещерите у нас

Геолог разкри невиждано богатство на България | StandartNews.com

Източник: бТВ

В България имаме всичко, което природата може да ни даде. Дарени сме и с една невидима красота под земята и това са нашите пещери. Имаме ги благодарение на геоложките дадености у нас. това разкри пред бТВ геологът Камен Бонев.

„Пещерите са продукт на един процес на разтваряне на варовиковите скали и образуват невероятно красиви и интересни интериори от сталактити, сталагмити, синтрови езера, бисери. Аз трудно мога да ги изброя всички“, посочи той.

По думите му България е държава, която е богата на пещери, защото имаме много варовикови скали и мрамори.

Подземното богатство от пещери у нас е забележително. Картирани и проучени са над 6200 пещери, а около 13 са благоустроени.

"Пещера "Магурата" е благоустроена през 1962 година. От тогава тук върви един постоянен туристически поток. Известна е с рисунките, които са направени от прилежно гуана, което е датирано на 5000 години", каза още Камен Бонев.

Частта от пещерата, където се намират рисунките, в момента е затворена, тъй като е в процес на реставрация.

По думите на един от екскурзоводите на пещера „Венеца“ Нина Иванова средно около 200 и 300 туристи на ден посещават мястото в разгара на туристическия сезон.

„Туристите са различни. Предимно са българи, но имаме хора от цял сват. От САЩ, Испания и от почти всички страни“, допълни Иванова.

Пещерите са не само красиви, сътворени от най-великия творец - природата, но те са и жив организъм и истинска природна лаборатория.

За инженер Цветан Паров, който е част и от нашите учени на Антарктида, подземният свят е лаборатория и място за събиране на научни данни за климатичните промени.

„За всяка пещера си има хората, които да влязат в нея. В този смисъл пещерите за туризъм трябва да бъдат подбрани така, че да има и икономическа полза“, казва Паров.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Янка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи