Експерти съветват: Пийте много вода в жегите

Експерти съветват: Пийте много вода в жегите | StandartNews.com

Люта чушка и топъл чай охлаждат тялото

Приемът на повече вода по време на горещините ще ни спаси от топлинен удар. Това съобщи кардиологът Сотир Марчев пред БНТ по повод високите температури, които ще има в страната днес.

Липсата на достатъчно вода се замъглява зрението, дори човек може да изгуби съзнание, обясни той. "По време на горещините най-важно е децата да пият вода. Възрастните след 65 години започват да губят терморегулация, затова не трябва да им се вярва, че са добре", каза още експертът.

Най-лесната рецепта е да пиете вода. Топлинен удар се получава, когато се свърши водата ни в тялото, каза Марчев и обърна внимание на дрехите, които трябва да носим в горещите юлски дни. Леки, проветливи материи, предимно лен и памук, а не изкуствени, са най-подходящи за това време на годината.

"Друг вариант е да се пие горещ чай, който ще ни изпоти, а изпотяването ни разхлажда. Същият е и принципът при лютите чушки", смята кардиологът.

Стандарт Нюз припомня, че на няколко места в столицата ще раздават вода до края на седмицата във връзка с високите температури. Експертите съветват още да не излизате навън без шапка, слънчеви очила, ветрило и вода!

Вижте още съвети във видеото:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай