Световните каръци! Топ 10 на обеднелите милиардери

Шестима от световните каръци са китайци

Световните каръци! Топ 10 на обеднелите милиардери | StandartNews.com

2021 година бе доста драматична за най-богатите хора по света. Общо 2 660-те милиардери по света са добавили съвкупните 1.6 трилиона долара към своето състояние в периода от януари до декември, изчисли сп. Forbes. И все пак – има и милиардери каръци, които отчитат сериозни загуби, като общото състояние на 10-те най-губещи се е свило с над 152 млрд. долара, пише Profit.bg.

Най-големи загуби понасят богаташите в Китай, като шестима души от Топ 10 са именно от Поднебесната империя. Предприетите мерки срещу китайските гиганти от страна на правителството изтриха стотици милиарди долари от пазарните им оценки.

Най-голям спад се отчита при книжата на Pinduoduo, загубили 2/3 от стойността си, докато тези на Alibaba Group поевтиняха с близо 50% от началото на 2021 г.

Именно основателите на тези две компании загубиха най-много през настоящата година. Богатството на Колин Хуанг е намаляло с над 40 млрд. долара, докато Джак Ма губи 21,4 млрд. долара.

Китайските милиардери, които увеличиха състоянието си с над 60% през 2020 година, са отчели ръст от едва 4 на сто през 2021 г., изчисляват още от финансовото издание.

Другото голямо притеснение за инвеститорите в Китай се оказа кризата сред строителните им компании. Основателят на Evergrande Group загуби 18 млрд. долара през 2021 г. и днес разполага с малко над 9 млрд. долара. За сравнение, в началото на пандемията неговото богатство се оценяваше на 36 млрд. долара.

Ето топ 10 на каръците, които загубиха най-много милиарди тази година:

10. Жонг Хуиюан

Загуба за 2021 г.: 10,4 млрд. долара

Състояние: 10 млрд. долара

Жонг Хуиюан е основател на китайската фармацевтична компания Hansoh Pharmaceutical. През 2019 г. тя се превърна в една от най-богатите жени в света, след като компанията ѝ осъществи първично публично предлагане (IPO). След листването, акциите на компанията добавиха над 130% към стойността си. Жонг и трите ѝ дъщери държат ¾ от капитала на компанията.

9. Жанг Баксън

Загуба за 2021 г.: 11,3 млрд. долара

Състояние: 1,2 млрд. долара

В момента не е много добре да имаш компания за онлайн обучения в Китай. Правителството на страната наскоро издаде редица мерки за забрана на частните уроци, което се отрази на акциите на компаниите от този сектор. В случая с TAL Education, това понижение е 90%. Именно това е причината нейният съосновател и главен изпълнителен директор да има на свое разположение само 1,2 млрд. долара, спрямо 12,5 млрд. долара 12 месеца по-рано.

8. Даниел Гилбърт

Загуба за 2021 г.: 13,2 млрд. долара

Състояние: 29,6 млрд. долара

Компанията на Гилбърт Rocket Companies отчита сериозен спад на бизнеса си през настоящата година. Това се случва само 12 месеца, след като тя обяви рекордната си година, в която рефинансиранията на кредити достигнаха рекордни нива. Акциите на Rocket Companies поевтиняха с 62% през тази година, което доведе до загуби от над 13 млрд. долара за Гилбърт.

7. Масайоши Сон

Загуба за 2021 г.: 13,6 млрд. долара

Състояние: 25,1 млрд. долара

Несигурността за инвеститорите в Китай, оказа влияние и на Масайоши Сон, който е основател и главен изпълнителен директор на японската инвестиционна компания Softbank. Основните „причини“ за загубите са вложенията в Alibaba и компанията за споделени пътувания Didi. Спадът от 35% в състоянието на Сон му струваше и челното място сред най-богатите японци.

6. Лей Джун

Загуба за 2021 г.: 14 млрд. долара

Състояние: 16,3 млрд. долара

Джун е основател и главен изпълнителен директор на Xiaomi, която към днешна дата е един от най-популярните производители на смартфони в света. Недостигът на чипове и забавените доставки са основна причина за проблемите пред компанията през 2021 година. Очакванията са тези проблеми да останат и през идната година.

5. Тадаши Янай

Загуба за 2021 г.: 14 млрд. долара

Състояние: 30,4 млрд. долара

Янай загуби около 1/3 от богатството си през настоящата година, след като книжата на модната му империя Fast Retailing поевтиняха сериозно. Компанията, притежаваща брандовете Uniqlo и Theory, продължава да е сериозно засегната от ограниченията заради COVID-19, които дори принудиха една от фабриките й да затвори за кратко.

4. Жанг Йонг

Загуба за 2021 г.: 15,9 млрд. долара

Състояние: 7,6 млрд. долара

Йонг е основател на известната верига ресторанти Haidilao, която притежава заведения, както в Китай, така и в доста държави по света. В годините преди пандемията компанията увеличи значително ресторантите си до 1600 на брой. Наскоро оттам обявиха, че до края на 2021 г. се планира временно или постоянно затваряне на 300 локации. Акциите на компанията са загубили 71% от стойността си през настоящата година, като ограниченията спрямо заведенията и по-малкото им клиенти са основната причина за това.

3. Хуeй Ка Йен

Загуба за 2021 г.: 18 млрд. долара

Състояние: 9 млрд. долара

Хуeй Ка Йен е председателя на China Evergrande Group. Той е сред най-губещите милиардери в света за втора поредна година. Стигна се дотам, че той трябваше да намали своя дял в компанията, да продаде лични активи и да вложи лични средства, за да може да плати за погасяването на задълженията на една от най-големите строителни компании в света.

2. Джак Ма

Загуба за 2021 г.: 21,4 млрд. долара

Състояние: 37 млрд. долара

Доскоро Ма бе най-богатият човек в Китай. Регулаторните органи в страната обаче наложиха рекордна глоба от 2,8 млрд. долара на Alibaba и спряха първичното публично предлагане на друга негова компания Alipay, която целеше да набере 35 млрд. долара. Пазарната оценка на Alibaba се понижи с 46% през 2021 г., а богатството на Ма намаля с 37 на сто.

1. Колин Хуанг

Загуба за 2021 г.: 40,2 млрд. долара

Състояние: 22,4 млрд. долара

Милиардерът загуби 64% от състоянието си в последните 12 месеца, след като книжата на компанията му Pinduoduo поевтиняха със същия темп. Това е и най-сериозният пример за това как се обърнаха нещата за китайските милиардери на фона на призивите на президента на страната Си Дзинпин за “общ просперитет” и ограничаване на компаниите от частния сектор. През ноември акциите на компанията загубиха 21% от стойността си, след като обявиха по-слаби от очакваните продажби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай