Бъдни вечер за 50 лева в нета

Бъдни вечер за 50 лева в нета | StandartNews.com

Доставят вкъщи сармички, тиквеник и питка с късмети час преди празника

Ден преди Коледа треската за пазаруване, приготвяне на празничната трапеза и избора на подаръци са обхванали цялата страна. Прагматични търговци пък измислиха нови начини да спечелят и улеснят клиентите си.

Трапезата за Бъдни вечер е на един клик разстояние. Фирмите за кетъринг и ресторантите по жълтите павета и в по-големите градове на страната приеха ударни поръчки в навечерието на коледните празници, установи проверка на "Стандарт". Четиричленно семейство може да посрещне Бъдни вечер срещу 50 лв. Толкова струва зареждането на празничната маса с постни ястия при онлайн поръчка в един от най-големите сайтове за доставка на храна. Менюто включва зелеви сармички с гъби и ориз, питка с късметче, пълнени чушки с ориз, пълнени чушки с боб, баница с тиква и бутилка червено вино. Освен вкуснотиите домакините получават и бонус - обикновено глинен гювеч или комплект чаши за шампанско. Доставката на поръчката ви става часове преди Бъдни вечер, уточняват служителите от кетъринг услугите.

Може да намерите оферти и за част от задължителните ястия. И днес имате време да поръчате питка с късмети, която да ви бъде доставена до 16 часа. Цената е 10 лв. Тиквеникът струва 19 лв. тавичката, а за 15 лв. получавате цяла печена тиква. За баклава ще броите между 15 и 18 лв. А баницата с късмети е около 14-17 лв. Ще ви донесат у дома и туршия, като цената е около 10 лв. за килограм.

Ако сте решили домашно парти за Нова година, то също може да си спестите престоя в кухнята. Поръчките за печена пуйка с кисело зеле и ориз или цяло прасенце с глазура и плънка от кисело зеле се приемат от сега. Цялата пуйка излиза между 60 и 70 лв. А 10 кг печено прасенце около 350 лв., но цената варира от 250 до 360 лв. според плънката, приготовлението и естествено килограмите на месцето. Рибните плата също са на изгодни цени - цял сет пъстърва, сьомга филе, скариди е за 25-30 лв.

Порцията сьомга със зеленчуци на пара излиза от 13 до 15 лв. Имате опции и за спаначени кюфтенца, на цена 70 стотинки за бройка. 1 килограм постни лозови сарми са десетачка, а същото количество шпикован свински врат е на цена 20 лв. Скара от кюфтета, кебапчета, свински гърди, пилешка пържола от бут и печени зеленчуци също е 20 лв. До входната врата ще ви донесат и празнична торта като цената за 8 души е от 12 до 16 лв. според вида на сладкиша.

Лютите чушлета удариха рекорд

Ценови рекорд на разгардския пазар удариха сухите люти чушлета. Миниатюрните екземпляри се търгуват по 2 за лев. "Най-много ги вземат за сурвачници. Никой не купува цял наниз, нито пък иска да плаща според грамажа. Предпочитат ги на бройка. Затова ги пуснах единично", обяснява баба Дануша, която държи щанд за производители. Никой не роптае срещу цената от 50 стотинки за чушле. Хората си взимат по 2-3 да подлютят боба за Бъдни вечер или да сложат червено на коледната сурвакница, пояснява продавачката.

Пуешка пържола сменя свинската

Във Велико Търново никой не се отказва от класическата пържола, но вече тя е здравословна и без холестерол, защото е от пуешко месо. Хит за Коледа в старата столица ще са пуешките пържоли на скара. Познавачите и чревоугодниците няма да се колебаят между класическото свинско и модерната пуйка, а ще заложат на новаторски идеи "мятайки" на скарата крехки мариновани филета и домашна пуйка. Пернатото обаче трябвало да бъде гледано на село и да е тичало на поляната под слънцето. Ако пуйката е от хипермаркет, пържолите се изпичат много по-лесно, но липсва ароматът на истинско месо, казват кулинарите. Филенцата от пуйка най-добре да бъдат подготвени от майстор касапин, за да не се похаби месо. В домашни условия всеки може да начука леко пуешкото, за да стане още по-крехко месцето. Предварително то трябва да бъде натъркано със сол и черен пипер. Някои може да изберат да го залеят с прясното мляко, но класическата рецепта и марина по избор на домакинята. Добре е филенцата да отлежат няколко часа в соса на студено, за да поемат аромата на благоуханните билки и зехтин, ако сте избрали такава марина. Скарата трябва да е добре загрята, но не и силна, за да не изгори крехкото месо. Пуешкото месо не повишава холестерола, но пък не отстъпва по вкус на сочната свинска пържола.

Проверяват за пушачи в кръчмите

Инспектори от Регионалните здравни инспекции погват пушачите по кафенетата. Хайки за нарушения на закона за тютюнопушенето ще има през празничните дни. Ще се правят и среднощни проверки, съобщи шефката на инспекцията в Перник д-р Антоанета Григорова. Според нея нарушеният се правели в извънработното време на инспекторите, затова се наложил празничен график за проверките.

РЕЦЕПТА ЗА БЪРЗА ПИТКА

Продукти за Бърза постна пита за Бъдни вечер:

Ръчно замесено тесто
Олио
Паричка
Късмети

Начин на приготвяне:
Купуваме ръчно замесено тесто от близката фурна. Отделяме от него една топка (за украса). Останалото тесто омесваме и поставяме в него предварително набрашнена паричка. Разстиламе тестото в намазана с олио тава. От отделената топка тесто приготвяме украсата на питата. Когато е готова, покриваме с кърпа тавата и я оставяме на топло, за да втаса. След като втаса, я поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса. Веднага след като се изпече, намазваме питата с олио. Постната пита за Бъдни вечер с готово тесто се получава също толкова вкусна и ефектна, както с домашно замесено тесто.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай