40 братя дърпат конците на Монашеската република

Правителството на Атон се сменя всяко лято, имат и министър на пътищата

40 братя дърпат конците на Монашеската република | StandartNews.com

Макар и далеч от света, и Монашеската република е част от Гърция и Европейския съюз (ЕС). Което не значи, че си няма собствени правила. Влизането на нейна територия става с предварително издадена виза (диамонитирион), а ежедневието на Атон е подчинено на правила, нямащи нищо общо с европейските. Законите на Света гора се коват в столицата Карея.

Да стигнеш от Зографския манастир до Карея по суша, е истинско приключение, напомнящо офроуд. Пътят е черен, тесен и прашен. Завоите са един след друг, а при разминаване с друг автомобил може свят да ти се завие. Въпреки това има указателни табели и вероятността да поемеш в грешна посока е минимална. Разстоянието до Карея се взема за около час и половина, а наближаването на столицата става ясно, след като черният прашен път премине в циментов.


Може и да ви звучи странно, но за състоянието на пътищата отговаря епистат (министър), от чиято дума зависи реакцията при буря, справянето със свлачища и пътните знаци (дървени табели, указващи посоката). Законите, свързани с пътищата, и общите положения в Света гора, се коват в Свещения кинотис (парламента).
"Кинотисът се състои от 40 представители на 20-те манастира. Всяка обител участва с игумена и един монах (външен министър)", уточнява отец Климент. В пълен състав "светогорският парламент" заседава поне 4-5 пъти в годината, а ако има належащи проблеми, и по-често. Иначе за по-ежедневни проблеми се събират 20-те представители на манастирите, които заседават два пъти в седмицата, в понеделник и четвъртък.
Епистасията (правителството) заседава в същата сграда, където се помещава кинотисът. Състои се е от 5 членове, които се сменят на ротационен принцип всяка година на 30 юни. Светият прот е премиер. На 5 г. всеки манастир изпраща министър - епистат.

"Кинотисът решава общи въпроси. Той определя броя на поклонниците, които идват в Света гора", добавя отец Висарион. "Именно кинотисът не позволи иконата "Троеручица" да напусне Хилендар. за да отиде за поклонение в Сърбия. Монасите бяха много натъжени, но такова беше решението", намесва се отец Йоан, който е втори епитроп в Зографския манастир.

Решенията на светогорските законодатели обаче не влияят върху духовния живот на монасите и нямат отношение към съкровения живот на отреклите се от света. "Ние си имаме нашата свобода и независимост, а кинотисът защитава тази свобода и не я нарушава", уточнява отец Висарион. Всеки един от 20-те манастира в Света гора има своето самоуправление. Монашески събор или Съвет на старците определя правилата в манастирите. Броят на старците варира от 6 до 12 души в зависимост от броя на братството. "Случващото се в кинотиса е на по-високо ниво. То осигурява връзката на Света гора с гръцкото правителство и защитава монашеските интереси пред светската власт", казва отец Висарион.

Правителството на Атон се сменя всяко лято, имат и министър на пътищата

В столицата пият само благо вино

Светогорската столица е незабравимо място. Ако се абстрахираш от факта, че си на Света гора, те обхваща усещането, че се намираш в малко курортно селце. В реалността обаче те връщат монасите по малките улички, в магазинчетата или пък пред телефона с фонокарта. Карея се намира сред орехови и лешникови гори почти в средата на Атон и на 370 м надморска височина. Тук са няколко по-малки манастири, както и резиденциите на представители на по-отдалечените. Част от централната част на столицата се намира на територия, собственост на Зографския манастир.


Иначе животът тук не наподобява този в обикновените столици, но вероятно точно това се харесва на поклонниците. Непознатите се поздравят. Работещите в магазините не отказват снимки, а чувството за несигурност е непознато. В няколко магазинчета за сувенири могат да се купят копия на чудотворни икони, кръстчета, броеници, благословен зехтин и вино. Има и няколко малки заведения, както и магазини за хранителни стоки, от които пазаруват най-вече работниците. За реда в столицата се грижи полиция, която е светска институция, подобно на пощата и медицинския пункт. Неправилното паркиране не се толерира, макар че места за паркиране има колкото искаш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай