25 000 гласуваха за Чудесата

25 000 гласуваха за Чудесата | StandartNews.com

София. Люта битка за Чудесата на България. Малки и големи се захванаха отрано да гласуват за местното бижу, което носи слава на региона им. Заради кампанията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще бъде отличена с орден "Св. св. Кирил и Методий" - Първа степен.

Рекламират бижуто "Армира" с турне, музи поднасят купи с вода и розови листа

25 000 гласа само за 10 дни за "Чудесата на България". Треската за открития и атракции активизира народа от Шабла до Петрич и от Резово до Видин. Битката в тазгодишната кампания на в. "Стандарт" е толкова оспорвана, че резултатите се менят на всеки половин час. Така 10 дни, след като главният редактор на любимия вестник Славка Бозукова даде старта на тазгодишния вот, резултатите от временното класиране разместиха на няколко пъти фаворитите в топ 5 в двете категории. Водачът от началото на гласуването вила "Армира" отстъпи златото на реставрираната крепост "Перистера", която днес ще бъде официално открита за посетители. Сега плътно зад тях в раздела "Атракции" са крепостта "Мезек", а калето Лютица и уникалният комплекс "Глухите камъни" имат еднакъв процент гласове. Така от челната петица във временното класиране на www.bgchudesa.com засега изпаднаха остров Св. Анастасия и замъкът "Баба Вида". Пълен обрат има и в другата категория - "Открития". Маската на Терес и златото на гетите от Омуртаговата могила убедително водят. Пръстенът убиец от Калиакра, гробът на Орфей и Провадия-Солницата се задържаха в топ 5.

Мощното гласуване накара изобретателни любители на археологията и историята да вземат нестандартни мерки, за да агитират хората да дадат вота си за местното чудо гордост. Общините в Хасковско обединиха усилията си да промотират историческото наследство. Макар че има двама свои участника в надпреварата -монумента "Богородица" и Александровската гробница, областният град пусна на своя територия Ивайловград с вила "Армира". Целият антураж на информационния център на "Армира" начело с кмета на Ивайловград Диана Овчарова в сряда се изсипа в Хасково, за да рекламира реставрираното бижу. Копия на забележителните мраморни колони, римска лежанка и глави на херми от тракийския дворец бяха разположени в централната градска част. Преоблечени като музи момичета пък поднасяха като в стари времена купа с вода и розови листенца на минувачите. Така атрактивната визия събра за минути десетки зрители. Екипът на "Армира" популяризира вота за "Чудесата на България", като раздаде на хората наоколо визитки на древната вила, маркирани с логото на кампанията. На място имаше и компютър, на който всеки желаещ можеше да седне и да пусне онлайн гласа си за хасковските Чудеса.

Шефът на избирателната комисия в Разград Дженан Родоплу също се включи в кампанията и даде гласа си за златното съкровище на тракийския вожд Котела, открито от проф. Диана Гергова. "Не само гласувах, а и насърчавам всеки да се включи, защото кампанията на "Стандарт" е възможност Исперих да стане част от картата на най-атрактивните туристически дестинации в страната. Това носи слава на България и подпомага развитието на местната икономика, която много разчита на туризма", обясни Родоплу.

Ще възстановим древния добив на сол

Проф. Веселин Николов

Провадия-Солницата е изключително престижен праисторически паметник, той е много важна част от първата европейска цивилизация в българските земи. Явно това се осъзнава не само от местните хора в Провадия, но и от повечето българи, горди с миналото си. За това се увеличават гласувалите за най-древния град на Европа. Сигурен съм, че те ще стават все повече. Разкопките в Провадия-Солницата ще продължат и това лято, през месеците август и септември с цитаделата - крепостната стена на праисторическото селище, в производствения център за добив на сол и разбира се в некропола. Във връзка с подготовката за Музея на солта ще възстановим производството на сол от древността по трите метода, по които е ставало. От късния неолит - чрез изваряване в пещи, от халколита - в плитки съоръжения с четири коридорчета и след това - в дълбоки ями. Солта в праисторическо време е била разменна валута, скъпа и ценна като златото днес, а Провадия всъщност е първият монетен двор на Европа.

Откриваме "Перистера" с френско шоу със заря

Балабанов, зам.-кмет на община Пещера

Реставрираната крепост "Перистера" ще бъде открита тази вечер със 7-минутно светлинно-звуково шоу със заря. То е подготвено от наша фирма, която е филиал на френска компания, правеща подобни програми за замъци. За първи път у нас ще има такъв спектакъл със заря. Имаме идея това да стане постоянна атракция, която след време да предлагаме на туристи срещу заплащане. Надяваме се реставрираната крепост да привлече много гости от страната и чужбина. За да се осъществят разкопките на крепостта "Св. Петка", т.нар. Перистера, голяма заслуга има проф. Божидар Димитров. Той започва своя археологически път и път на историк през далечната 1971 г. именно в град Пещера. Божидар Димитров финансира първите разкопки на доц. Бони Петрунова. Към днешния ден крепостта "Св. Петка" е изцяло реставрирана с евросредства. В комплекса са открити следи от мегалитно светилище на тракийското племе беси. Около него има цитадела от 3 дка с 6 отбранителни кули, единствено разкрити на територията на България.

Проучванията показват, че през VI век това е било процъфтяващо укрепено селище. Крепостта е ранновизантийска. Преди това на хълма там е имало тракийско преселение. Стените са градени от големи доменни камъни, споени с коросан.

Установено е, че крепостта е вдигната в края на IV, началото на V век. Но през VI век е опожарена от аварските нашествия. При проучванията през 2007 г. са открити 44 монети, от които 14 златни в кула 1.

Да не се надскачаме с ремонти на крепости

Красимира Костова, директор на общинския музей в Средец

Сложен е въпросът за атракциите, тъй като в последно време се разгоря една голяма дискусия доколко те трябва да изглеждат по начина, по който бяха реставрирани една част от археологическите обекти в България. Мисля, че кампанията "Чудесата на България" трябва да дадете отглас точно на това. Защото в желанието си да разработим един сегмент, да представим повече обекти, почваме да надскачаме добрите норми на консервация, реставрация и презентиране на нашето наследство.

Трудно ми е да кажа кои обекти да са в челната тройка. Половината от живота ми мина в Дебелт и съм сантиментално обвързана с този обект. Той има огромни възможности да се развие като един прекрасен атракцион. Главен път минава през резервата, само на 15 км е от Бургас, не е застроен самият археологически резерват. Това е единствената най-ранната колония на свободни римски граждани на територията на днешна България.

Главният редактор на "Стандарт" получава орден "Св. св. Кирил и Методий"

Орден за националната кампания "Чудесата на България" получава главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Кабинетът предложи вчера на президента Росен Плевнелиев да удостои г-жа Бозукова с най-високото държавно отличие за заслуги в областта на културата, изкуството и науката орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен.

Славка Бозукова е автор и двигател на мащабната национална кампания за популяризиране на културно-историческото наследство на България - "Чудесата на България", гласят мотивите на кабинета. Решението е на база подписка от Инициативен комитет. В него участват над 100 именити българи, сред които патриарх Неофит, митрополити, най-големите историци и археолози у нас, кметове, издатели, шефове на водещи печатни и електронни медии. Номинацията на г-жа Бозукова се подкрепя от Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей към БАН, от съюзите на артистите и писателите у нас.

"Проектът "Чудесата на България" се превърна в обединяващ център за стремежа на милиони българи към възраждане на националното ни достойнство. Мотивира обществото да преоткрие приноса на българската история и култура в развитието на европейската цивилизация", пише в мотивите на Инициативния комитет.

Министрите предложиха на президента Плевнелиев да удостои с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, и адвокат Тодор Бурилков. Кабинетът изтъква големите му заслуги за укрепване на демократичните институции и на адвокатурата у нас. Наградата е за неговата цялостна професионална, научна, преподавателска и обществена дейност.

Маската на Терес е невероятно откритие

Владимир Пенев, актьор

Маската на Терес е невероятно откритие. Абсолютно похвално е, че популяризирате тези места. Това е начинът да се случи промяната, като сами осъзнаем какво точно имаме.

С удоволствие бих посетил всички места, на които не съм бил. Това е много приятен повод да се амбицирам и да ги видя. А от тези, които в момента водят класацията, съм бил във вила "Армира", така че давам гласа си за нея. С очите си съм виждал и маската на Терес, която също е изключително впечатляваща.

Огромният проблем се корени не в намирането на открития като златни маски и съкровища. Защото те се прибират и реставрират, след което се излагат в музеите. Лошото е с останалите паметници, които са недвижими и са нужни огромни средства, за да се консервират и реставрират. Показаха ми снимки на църквата на остров Св. Иван срещу Созопол, където са намерени мощите на Йоан Кръстител. Когато са я открили, тя е до сводове, когато отидох да я видя миналата година - сводовете вече бяха паднали, защото не се поддържа, няма средства.

По 50 на ден откриват Глухите камъни

Георги Нехризов, археологът, който работи на комплекса "Глухите камъни"

Не се учудвам, че "Глухите камъни" набират скорост в класацията "Чудесата на България", въпреки че мястото не е социализирано. То е просто едно място в гората.

Все повече хора обаче се интересуват от комплекса и знаят за него напоследък. Идват хора от цялата страна. През уикенда има по 40-50 туристи на ден. Има и семейства, които идват от другия край на България всяка година, докато правим разкопките.

Обяснявам си този факт с това, че мястото е много красиво, съчетано и с атрактивните археологически открития, то е абсолютно достойно за интереса, която генерира.

По план и спрямо средствата, с които разполагаме, осигурени от скромния бюджет на община Любимец, тази година аз влизам на обекта с моя екип през юли. Ако обаче Министерството на културата ни отпусне средства за разкопки при средновековната църква, която излезе в местността миналата година, моят колега Дойчин Грозданов има готовност да започне работа и по-рано.

1000% повече туристи на Калиакра

Кметът на Каварна Цонко Цонев е категоричен, че посещаемостта на музея в града, където са изложени находките, открити от разкопките на нос Калиакра, за 10 години е нараснала 1000 на сто. "Доц. д-р Бони Петрунова работи от 2004 г., като всяка година тя и екипът й намират по нещо ново, което допълва експозицията", каза управникът. "Подкрепете пръстена убиец и крепостта "Калиакра" в кампанията "Чудесата на България", защото така подкрепяте новите открития", отправи призив Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай