Жив художник на 100 в Лувъра

Световният музей чества Пиер Солаж

Жив художник на 100 в Лувъра | StandartNews.com

Лувърът чества Пиер Солаж, който и на 100 продължава да рисува. Колкото и да му е трудно напоследък, го прави почти всеки ден. Художникът е известен с това, че предпочита простотата в стремежа си да създаде задълбочена творба, използвайки възможно най-малко цвят. Повече от 70 години той твори предимно в черно. От 1979-а насам работи изключително в този цвят, създавайки поредица от произведения, които нарича „outrenoir“ или „отвъд черното“. За непознатите с работата му може да е трудно да си представят стотици вариации на картини в един цвят, но за Солаж няма друг. „Черното никога не е същото, защото светлината го променя. Има нюанси между черните. Рисувам с черно, но работя със светлина – повече с нея, отколкото с боята", мотивира се той. До 9 март в Лувъра може да се види изложбата „Soulages at the Louvre“, включваща 20 творби от периода 1946-2019. Те представят малка част от 1700 работи, които Солаж е създал за 72 години. Затова експозицията няма претенцията да е ретроспектива - центърът Помпиду в Париж беше домакин на юбилейна изложба преди десетилетие.

Кураторът Алфред Пакимент казва, че Пиер Солаж е едва третият съвременен художник в историята със самостоятелна изложба в Лувъра. Другите двама са Пабло Пикасо и Марк Шагал. "Той не е художник, който има 10 асистенти, които рисуват за него", разказва кураторът. "Всяко петно върху платното се създава от ръката му, а не от някой друг. Той е приятел с Джакомети и Ротко; започва, когато Полък става популярен. Пиер Солаж несъмнено е в центъра на историята на изкуството в Париж и в Ню Йорк и в момента все още е много съвременен художник.“

Родез е мястото, където Пиер Солаж е роден на Бъдни вечер 1919-а. Баща му е бил дърводелец. Като младеж бъдещият художник е очарован от археологията, редовно посещава местния природонаучен Musée Fenaille и колекцията му от 5000-годишни каменни монолити. Праисторически артефакти, открити от 16-годишния Пиер по време на археологически разкопки на гробна камера от епохата на неолита, са в постоянната колекция на музея. През октомври музеят беше домакин на изложбата „Пиер Солаж: Въображаем музей“, включваща 50 произведения на праисторическото пещерно изкуство и древни артефакти от френски колекции, повлияли на творчеството на художника, включително неговите собствени находки.

Исторически е логично Солаж да бъде свързан с американските абстрактни експресионисти  Франц Клайн и Ротко или с монохроматични художници като Ив Клайн - който изобретява собственото си синьо и рисува само в този цвят - или Робърт Райман, който рисува само в бяло - или дори с революционния „Черен квадрат“ на Казимир Малевич от 1915 година, който бележи раждането на чистата абстракция. Но самият автор раказва, че произходът на неговите картини се крие в по-първични форми на изкуството като пещерната живопис, защото когато застане пред тях, те го „затрупват”. Това е преживяването, което иска неговото собствено изкуство да предизвиква у зрителя. "Винаги си задавам един въпрос: Коя е тази голяма маймуна, която някога е рисувала на стената?", казва Солаж. И добавя, че не е абстрактен експресионист, защото за разлика от въпросните художници, които се стремят да изразят емоциите си на платното, той прави точно обратното - приканва зрителя да изпита собствените си чувства чрез творчеството му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай