Връчват наградите "Икар" в Деня на театъра

Връчват наградите "Икар" в Деня на театъра | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме Международния ден на театъра, а датата е определена през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. По традиция днес Съюзът на артистите в България (САБ) ще връчи наградите "Икар" 2014 на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов", която ще бъде предавана по БНТ от 21 ч. същата вечер.

Актьорите Мила Люцканова и Герасим Георгиев-Геро ще са водещи на събитието, а режисурата на церемонията бе възложена на Стоян Радев, заснел и сериала "Четвърта власт". Участие в церемонията ще бъдат Берковската духова музика, Мистерията на българските гласове и Валя Балканска, а тазгодишната церемония е с мотото "#Кой, кой, КОЙ печели"?

Отличията на Съюза на артистите в България се връчват в 16 категории, сред които за цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура.

В категорията водеща мъжка роля в театрална постановка за приза ще се борят актьорите Владимир Пенев, Стоян Радев и Иван Бърнев. Носителят на "Икар" от 2012 г. за "Ричард III" във варненския драматичен театър Стоян Радев отново ще се включи в борбата за наградата, този път с изпълнението си в "Ревизор" по Гогол на Пламен Марков.

Владимир Пенев пък ще го конкурира с главната роля в "Скъперникът" по Молиер в Малък градски театър "Зад канала". Актьорът, нашумял напоследък с ролята си на комисар Попов от "Под прикритие" вече има "Икар" за ролята на Едгар в "Мъртвешки танц". 

Иван Бърнев се включва в оспорваната битка с двойни сили, тъй като е номиниран за участието си в две постановки в Народен театър "Иван Вазов" - "Веселите уиндзорки" по Шекспир на режисьора Ръсел Болъм и "Херкулес и Авгиевите обори" от Дюренмат на режисьора Ивайло Христов.

За приза в категория главна женска роля се конкурират младият талант Дария Симеонова за "Презрението" по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия като продукция на Театралната работилница "Сфумато" и "Екзодус арт", Лилия Маравиля за "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич на Недялко Делчев в Театър "София" и Жорета Николова за "Морски пейзаж" от Едуард Олби на Петър Денчев в Народния театър.

Номинациите в категория поддържаща женска роля са за Александра Василева за Магазинерката в „Очите на другите" от Иван Димитров, реж. Марий Росен, Народен театър „Иван Вазов", Ина Добрева за Елена в „Презрението" по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия, реж. Крис Шарков, Театрална работилница „Сфумато" и "Exodus Art" и Надежда Петкова за Дойката в „Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, реж. Петринел Гочев, Драматичен театър „Рачо Стоянов" – Габрово.

Призът за "Икар" за поддържаща мъжка роля ще си оспорват Александър Кадиев за Клеант в „Скъперникът" от Жан Батист Молиер, реж. Лилия Абаджиева, Малък градски театър „Зад канала", Атанас Атанасов за Труман в „Хората от ОЗ" от Яна Борисова, реж. Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев" и Малин Кръстев за Тим в „Часът на вълците" по Ингмар Бергман, реж. Десислава Шпатова, Младежки театър „Николай Бинев".

Борбата за режисьор на годината си оспорват Иван Добчев за "Възвишение" по романа на Милен Русков в Пловдивския театър, Лилия Абаджиева за "Скъперникът" по Молиер в Малък градски театър "Зад канала" и Крис Шарков за "Презрението" по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия като продукция на Театралната работилница "Сфумато" и "Екзодус арт".

За "Икар" в категорията дебют са номинирани актьорите Гергана Змийчарова за Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир на Петринел Гочев в Драматичен театър "Рачо Стоянов" – Габрово, Красимир Василев за Асенчо във "Възвишение", Тея Сугарева за режисурата на "Робин" от Анна Топалджикова в Камерен театър "Възраждане" и Явор Веселинов за режисурата на "Малки ритуали за сбогуване" от Оля Стоянова в Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград.

Номинациите за драматургичен текст са за "Глас" на Елена Алексиева, "Между празниците" на Стефан Иванов и "Хората от Оз" на Яна Борисова.

За куклен спектакъл са номинирани "Аз, Сезиф" на Веселка Кунчева и продуцентска къща "Контраст филмс" ООД, "Басни" по Лафонтен на режисьорката Бисерка Колевска, Държавен куклен театър - Бургас и "Бурята" от Уилям Шекспир с режисьор Катя Петрова в Столичен куклен театър.

Има и две отличия, които са ясни предварително. Известният български актьор Стефан Мавродиев ще получи тази година специалната награда за изключителен творчески принос, която се присъжда от Управителния съвет на съюза, а Михаил Хаджиилийков ще получи специално отличие за чест и достойнство, което се определя от Христо Мутафчиев, председател на САБ.

Пълен списък на номинациите можете да намерите ТУК.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Празнично шествие ще премине по улиците на Благоевград по повод Международният ден на театъра. Актьорите на ДТ „Никола Вапцаров" ще участват в атрактивната проява заедно с бъдещите си колеги от Катедра „Театрално изкуство" към Югозападния университет „Неофит Рилски". Те ще поздравят благоевградската общественост. В 18:00 часа голямата сцена ще събере Биг Бенд – Благоевград и актьори от театъра и университета. Входът за зрителите е свободен.

 

 

 

 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай