Ученици на Мастера с постановка в почит

Те ще представят премиерата на „Мостът“ в театър „Азарян“ този четвъртък

Ученици на Мастера с постановка в почит | StandartNews.com

Учениците на големия актьор Стефан Данаилов ще представят премиерата на спектакъла „Мостът“ в театър „Азарян“ този четвъртък, предаде Монитор.

Пиесата на белгийския драматург Лоран ван Ветер преди 12 години изкушава Ламбо за пръв и последен път да влезе в ролята на режисьор на професионален спектакъл. По-рано, през юли 2006 г., той поставя творбата като част от годишния изпит на неговите студенти от класа му по актьорско майсторство в НАТФИЗ.

В по-различен вариант през 2008 г. Данаилов пресъздава спектакъла в Народния театър „Иван Вазов“. Тогава в него на академичната сцена играят възпитаниците му Сава Драгунчев и Христо Теирзиев.

Сега, години по-късно, в знак на почит и в негова чест, нова постановка на „Мостът“ се ражда в театър „Азарян“. Екипът на спектакъла е съставен изцяло от творци, пряко свързани с големия български актьор Стефан Данаилов и работили по последните проекти на своя професор

– Сава Драгунчев като режисьор и актьорите Живко Сираков („Еквус“, филма „Привличан“ и др.) и Божидар Мицев, едни от най-търсените млади таланти, завършили последния клас на Мастера и познати от редица спектакли на Народния и Младежкия театър, от телевизионни сериали и кинопродукции. И двамата са участвали в нашумялата постановка „Зверското синьо“, както и в поддържащи роли в „Актрисата“ – лебедовата песен на Стефан Данаилов като актьор на първата ни сцена месеци преди да си отиде от този свят точно преди година.

Новата постановка е изцяло различна режисьорска версия, а не буквална възстановка на предишното режисьорско решение на Мастера.

„Вече знам, че най-новият спектакъл в българския театрален афиш, „Мостът“, откри своя истински дом на сцената на театър „Азарян“, където, очаквано, ще има... мост, но мост, потопен в облаци, в полета на таланта на своите артисти, в светлината на днешния ден, в звуците на музиката от смеха и сбърчения поглед на онзи истински зрител, който има нужда да се разтушава без компромис с качеството и стила“, споделя режисьорът Сава Драгунчев.

„Мостът“ на Лоран ван Ветер е трилър, преплитащ трагикомедия и абсурд.

Героите в него са двама самоубийци, срещнали се на един мост по пълнолуние и изправени пред необятността на собствените си въжделения, но и на собствената си безгранична невъзможност да се приспособят към тази съвременност на самота, на изгубеност, но и на надежда, че красивото и най-вече любовта може да спасят света. Заплетеният сюжет и перфектният диалог, поставени в почти мистична среда, разказват историята на двама донкихотовци в трескаво дирене на любовта към живота. Пиесата, създадена през 2000 г., е удостоена с Наградата за драматургичен текст на Съюза на артистите в Белгия. Тя въстава срещу утопиите на съвременното консуматорско общество, срещу асоциалното и антисоциалното, срещу сбърканата и опосредствана комуникация, очарова и вълнува, разсмива и просълзява.

Билети за спектакъла може да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК или онлайн на tickets.nkd.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай