Тайни от миналото. Кой кара Толстой да допише „Война и мир“?

Любопитни факти за ломана

Тайни от миналото. Кой кара Толстой да допише „Война и мир“? | StandartNews.com

Епичният роман на Лев Толстой – със стотици герои, множество сюжетни линии и бой, който продължава повече от 20 глави – е литературният еквивалент на ултрамаратон.

Ето няколко любопитни факти за „Война и мир“, представени от Chronicle.

„Война и мир“ не е оригиналното заглавие

Първата част от творбата на Толстой – „1805 година“ – се появява в списанието „Русский вестник“ през февруари 1865 г. Яркото заглавие показва годината, в която започва неговата история – грохотът на революцията. Толстой обмисля и други временни заглавия, включително „Всичко е добре, което свършва добре“.

Вдъхновен е от бунта на декабристите

Първоначалният план за „Война и мир“ не прилича на крайния роман. Толстой предвижда трилогия, която се съсредоточава върху опита за сваляне на цар Николай I от група военни офицери, известни като Декабристите. Писателят вижда въстанието като основополагащ момент в руската история – повратна точка за нацията, когато западните идеали се сблъскват с традиционно руските идеали. Когато започва да пише, той е толкова завладян от периода около Наполеоновите войни, че решава да го превърне в своя единствен фокус.

Писал увода цяла година

Началната сцена на книгата му отнема почти цяла година. През това време, според изследователя на Лев Толстой Катрин Б. Фойер, той написва общо 15 увода. За негово щастие, вдъхновението му идва и останалата част от романа той пише много по-бързо.

Съпругата му изтрива пикантна сцена

Толстой често настоява съпругата му София да седи с него, докато пише. Тя е и първият читател на творбите, като му помага и отбелязва промените, които смята, че трябва да направи. По нейно настояване той изтрива особено пикантна сцена от брачната нощ на Пиер Безухов. София също копира черновите в по-четлива форма за неговите издатели.

Както Розамунд Бартлет пише, дешифрирането на „отвратителния почерк на Толстой и след това подготовката на четлива окончателна чернова на ръкописа е било огромна работа“. По-късно, когато излиза първата част - „1805 година“ в печата, Лев е доволен, но София до кара да го допише, за да достигне до по-широка публика. Пълният роман е публикуван през 1869 г.

Вдигнал 10 пъти цената си

За предишните си публикации в „Русский вестник“, Толстой иска по 50 рубли за всеки печатен лист. Издателят Михаил Катков настоявал това да продължи, но Толстой усетил стойността на романа и вдигнал цената си на 300 рубли. След часове напрегнати преговори Катков се съгласил и така Лев взел 3000 рубли за 10-те листа, съставляващи първата част от „1805 година“. За сравнение, средната месечна заплата на руски работник по онова време е била 10 рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай