Световни артисти в София за Панаира на куклите

Международният фестивал празнува 20 години от създаването си

Световни артисти в София за Панаира на куклите | StandartNews.com

Международният фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ до 18 септември празнува в София 20 години от създаването си. Голямото откриване е на 9 септември от 19 часа в Столичния куклен театър, организатор на фиестата. Стартът е в салона на „Гурко“ 14 с премиерата на „Приключенията на Доктор Дулитъл“ по Хю Лофтинг, режисьор Катя Петрова. Сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, музиката е на Христо Йоцов. Представлението ще се играе и на 10 септември от 11.

И тази година в програмата на „Панаир на куклите“ са включени спектакли на световноизвестни трупи. Невероятните артисти от Zero en Conducta (Испания) ще са гости на София с представлението “Механика на душата”. Зрителите ще могат да го гледат на сцената на Столичен куклен театър, салон „Гурко“ 14 на 12 септември от 19. Отново там канадската трупа „La fille du Laitier“ ще представи своя прочит на „Макбет“ от Шекспир на 15 септември от 19. Приказните герои от още една класическа история ще пренесат малки и големи във вълшебния свят на куклите. На 16 септември от 19 и на другия ден от 11 в салон „Янко Сакъзов“ 19, Столичният куклен театър играе още едно ново представление в рамките на фестивала - „Палечка“ по Андерсен. Драматизация, режисура и сценография - Магдалена Митева, музика - Никола Стоянов.

Любопитни са и участниците, които ще представят изкуството си на открито. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d'Asphaldt – „Отфрид“), музиканти – марионетки (Antamapantahou – „Струните на музиката“), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida – „Хатхи), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „Сини братя“) и много други.

В 12-то издание на фестивала ще участват 13 български трупи и 15 чуждестранни театри – над 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия. Представленията ще се играят на сцените на Столичен куклен театър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Общински културен институт „Красно село“, „Топлоцентрала“, “I am studio”, “City Mark Art Center”, “Ателие 313”. Уличните спектакли ще се състоят в Борисова градина, парк „Заимов“, парк „Света троица“, Градска градина, парк НДК, Южен парк, археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градина „Кристал“.

Програмата по традиция е разнообразна и обхваща всички възрастови групи – от бебешки представления до постановки за възрастни. За първи път публиката ще може да гледа и микро театър – представления за един до четирима зрители. След успеха на представения през 2021 г. онлайн модул и тази есен платформата fest.sofiapuppet.bg ще е активна. Представленията ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са напълно безплатни за всеки на територията на България. Пълната програма на фестивала е на www.sofiapuppet.com и на www.fest.sofiapuppet.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай