Рут Колева: Искам да притежавам смирението на Изтока

Но характерът ми е огнен – идва от Балканския полуостров, казва известната певица

Рут Колева: Искам да притежавам смирението на Изтока | StandartNews.com

Рут Колева продължава околосветското музикално пътешествие на изключително динамични обороти. След десетки успешни концерти в Азия и Европа тя се подготвя усилено за второто си турне в Китай, което започва до броени дни. Певицата получи и официална покана да представи България на големия форум „16+1” в Пекин, който е с фокус икономическите отношения между Китай и Източна Европа. Неотдавна Рут изнесе два поредни концерта в най-новия клуб за жива музика в Токио - LDH kitchen Haneda в компанията на музикантите Кеске Уасабе, Ивасаги Ори и Върнън Кийт. Тя ще се завърне в Страната на изгряващото слънце, за да запише два сингъла с легендарната група Kyoto Jazz Massive. Соул изпълнителката през 2016-а получи награда за най-добра вокалистка от „Интер ФМ” радио в Япония, впечатли и стотици фенове с шоуто си в легендарния „Cotton сlub” в Токио. В края на май пък стартира второто европейско турне на Рут Колева. Тя и нейната група “The Fingertones” ще покорят отново някои от най-добрите клубове за жива музика.

Рут е дъщеря на световния шампион във вдигане на тежести Неделчо Колев, а майка й е художничка със спортно образование. Има близнак, който се занимава професионално със сноуборд. По-голямата част от детството на Рут преминава в Бахрейн, Индия и Тайланд, където баща й е треньор. На 9 вече е на сцена по време на прием в Тайланд. На 15 подписва договор с мениджъра Джо Флетчър и заминава за САЩ, където записва първите си песни с композитора Мартин Брайли. Учи „Медии и комуникации" в Утрехт.  Пяла е на една сцена с Боби Макферин, а през 2007-а печели стипендия от фондацията на Стиви Уондър за „Hollywood Pop Academy" в Лос Анджелис. В ранната си кариера участва в конкурси в България и чужбина. Първата ѝ авторска песен е с Jahmmy Youth и се казва „Clean your heart“. Написва текста към нея, когато е на 15. Рут Колева е автор на повечето от английските си текстове и на музиката към тях.

- Рут, кои качества в своя характер дължите на Изтока, където сте израснала?
- Не мога да се анализирам до такава степен, но мисля, че Изтокът ми е дал по-широк мироглед, по-голяма възприемчивост към различните хора и култури. Иска ми се да притежавам и тази смиреност, която имат азиатците, но по-скоро съм приела огнения характер на Балканския полуостров.
- Тук винаги казваме: Изискан като човек от Изтока - на какво, според вас, се дължат разликите и контрастите във възпитанието на хората от България и на хората от Тайланд или Япония, например?
- Това са три коренно различни култури. Япония е изключителна - там уважението и показването на респект един към друг са част от възпитанието. Освен това се усеща  колективно отношение към „общото“ – от чистотата до взаимопомоща. За мен всичко се базира на възпитанието - и за жалост в България

нямаме усещане за „колективното благо“

Затова пък имаме поговорката „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“…
- Налага ли ви се да правите сравнение между Азия и Щатите, където също пребивавате сравнително често - къде се чувствате по-адекватно?
- Не сравнявам тези два свята, но Азия определено е по-любима моя дестинация. Америка е Меката на шоубизнеса, но всичко, което се случва там през последните години, е доста притеснително за глобалното развитие, за опазването на природата и околната среда – включително и цялостната политика на Тръмп.
- Ваша песен в продължение на 9 седмици е на върха в MTV - открихте ли вече формулата на успеха?
- Не съм открила формулата на успеха, защото за музиката, която правя, тя е само една – качество. Голяма чест и признание е, че мога да пътувам по света и да представям България с изкуство.
- Преди време ви обявиха за най-влиятелната звезда в социалните мрежи - защо, според вас, цялата простотия на българина се лее на воля във Фейсбук и няма сила на света, която може да я ограничи?
- Когато народът е беден и тънещ в корупция и мизерия, негодуванието е най-лесно през дистанцията на интернет. А вече всеки има собствена платформа, от която може да се изявява.
- Преди се изявявахте в различни социални спорове: какво от БГ действителността ви дразни най-остро?
- Не и през последните години. Защото

смисълът се изгуби - или бе заличен
умишлено

Не зная вече. За момента ме дразни, че хората си хвърлят фасовете през прозорците, че рушат, вместо да градят, че се оплакват повече, от колкото работят.
- Правите изумително наситена кариера - имало ли е случай, в който да стресирате мъж с вашите амбиция и воля?
- Повечето хора не понасят темпото, с което живея. И това е разбираемо.
- Как се описвате с няколко изречения?
- Обичам света. Обичам справедливостта. Искам да виждам как истинските добродетели биват издигнати на пиедестал, а не да гледам тържеството на простащината и вулгарността.

Мечтая да живеем задружно в по-добър свят

А често се чувствам неразбрана. Убедена съм, че правя нещо красиво - и се надявам то да успее да докосне повече хора в този сив свят, в който живеем.
- Какво ви предстои?     
- Заминавам за Стокхолм да записвам, след това имаме турне в Китай, после тръгваме за концерти в  13 града на Европа. В България можем да се срещнем на 2 юни в  Античния в Пловдив, на 29 юни в София, на 24 август в Летния театър на Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай