"Потъването на Созопол" тръгна на турне

Деян Донков и Снежина Петрова са номинирани в Ню Йорк за ролите си в лентата

"Потъването на Созопол" тръгна на турне | StandartNews.com

Кодовете във филма ми са универсални, затова съм спокоен за приема му извън България, казва режисьорът Костадин Бонев

След премиерата в Лондон, фестивали в Ню Йорк и Милано дадоха няколко номинация на родната лента

Кинокритиката, която е почти на изчезване у нас, не удостои с особено внимание филма на Костадин Бонев "Потъването на Созопол". На премиерната прожекция в София представителите й изръкопляскаха вяло и побързаха да се изнижат покрай режисьора, без да обелят и дума. Филмът трябва да се гледа и да се говори за него. Както ще се случи на 6 май от 20 часа в AMC Theaters на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк - киното на Американската гилдия на режисьорите.

Творбата на Бонев е номинирана в седем категории на Международния филмов фестивал в Голямата ябълка, който започва днес.

"Потъването на Созопол" се състезава за най-добър чуждестранен филм, режисура, операторско майсторство на Константин Занков, главни роли на Деян Донков и Снежина Петрова и в категориите за поддържащи, където при жените е номинирана Светлана Янчева, а при мъжете цели четирима души - Стефан Вълдобрев, Васил Гюров, Веселин Мезеклиев, Леонид Йовчев. Това съобщиха авторите на лентата в страницата на филма във Фейсбук. Наградите ще бъдат връчени на 7 май. В категорията "най-добър филм" нашата продукция се състезава срещу английския "Зима" и новозеландския "Как да убиеш жена си".

"Мисията на Международния филмов фестивал в Ню Йорк е да помага на нови талантливи режисьори да достигнат до възможно най-добрата публика", се посочва в сайта на форума. "Всички приятели от Ню Йорк - заповядайте!", призова Стефан Вълдобрев сънародниците ни чрез социалните мрежи.

С огромен интерес премина и Европейската премиера на лентата в Българския културен център в Лондон. Екранизацията по едноименния роман на Ина Вълчанова събра в английската столица Костадин Бонев, музикантите и актьори Стефан Вълдобрев и Васил Гюров и много българи и чужденци. Имаше и специално дошли от Шотландия и Канада. Въпросите и мненията след филма са продължили близо час. "Потъването на Созопол" бе определен от публиката като "картина на импресионист", която въздейства различно на всеки. А камерата на Занков бе оценена като "брилянтна". Фестивал в Милано също е дал няколко номинации на творбата.

"Парадоксално е, но съм много по-спокоен за възприемането на филма извън България. Уверен съм, че кодовете, заложени в него, са универсални. Всеки има своя Созопол, дори да не е стъпвал в България. Фестивалът в Ню Йорк е страхотно предизвикателство", казва документалистът Костадин Бонев, чийто първи игрален проект, "Подгряване на вчерашния обед", през 2002-ра също остави хубав спомен у киноманите. Сега, във втория си игрален филм, режисьорът отново работи с голяма част от същите актьори.

"Потъването на Созопол" разказва историята на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който се отправя към крайморското градче в компанията на 10 бутилки водка и без други планове за бъдещето. В града на неговата младост, който вече далеч не е същият, приятелите му пристигат един по един, за да са до него и заедно да намерят мотив да продължат напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай