Огледало затвори улица в Пловдив

Огледало затвори улица в Пловдив | StandartNews.com

Проектът на Кирил Кузманов оживява занаятчийското кътче под тепетата
Инсталацията в квартал "Капана" е дълга 10 метра и тежи 6 тона

Емблематичният пловдивски квартал "Капана" от събота се оглежда в огромно 10 метрово огледало. Уникалната инсталация е част от "Проект 0", който стартира с идеята за създаване на най-мащабното произведение в публичното пространство у нас. Огледалото бе монтирано пред очите на многобройна публика, която имаше възможност да снима отражението си в огромната инсталация при улица "Златарска". Проектът е дело на художника Кирил Кузманов и създава илюзията, че улицата продължава. Общата площ на двустранната огледална стена, която пресича перпендикулярно улицата, е 50 кв. м,височината й е 10.40 м, а ширината - 5,20 метра. Всичко това тежи близо шест тона. Силуетът на стената следва архитектурните детайли на фасадите на сградите от двете страни на улицата, нейния паваж и тротоарите.

Това е кулминацията на продължаващия вече четири години "Проект 0", който се реализира в сътрудничество с куратора Владия Михайлова и фондация "Отворени изкуства"-Пловдив.

Младият скулптор Кирил Кузманов, известен сред приятелите си като Ки Ре, е добре познат на куратори и колекционери на няколко континента. Сега талантливият артист е решил да превърне залинелия квартал в арт субект. Вдъхновението му дошло от особеностите на старинния занаятчийски квартал под тепетата. "Така чрез изкуството и участието в нещо общо и хубаво обитателите на "Капана" ще видят квартала и себе си по нов начин", смята авторът.

Огледалото ще прегражда улицата в продължение на десет дни, след което ще бъде демонтирано, а петдесетте отделни фрагмента ще продължат да съществуват на различни места по света, където живеят техните притежатели - в Пловдив, Брюксел, Аугсбург, Берлин, Виена, Ню Йорк. Това са различни ценители от България и чужбина, които покриват със собствени средства разходите за създаването на фрагментите. Сред тях има както известни художници като Недко Солаков и Станислав Памукчиев, така и хора, които не са пряко свързани със сферата на изкуството.

Реализацията на проекта е съпътствана от Документална изложба и Международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда, които се провеждат в Център за съвременно изкуство - Баня Старинна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай