Министър открива "Сребърна Тракия"

За първи път в Македония с подобна изложба

Министър открива "Сребърна Тракия" | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев ще открие днес заедно с колежката си от Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска изложбата „Сребърна Тракия“, в която са включени над 1700 експоната от 18 български музея. Подобна мащабна археологическа изложба ще бъде представена за първи път в съседната ни страна. Тя ще гостува на Археологическия музей в Скопие до 7 април 2024 г.

Посетителите ще могат да видят много сребро, малко злато и сребро с позлата от времето на тракийските царе. Сред най-интересните експонати са тези от тракийския некропол край Дуванлии, които днес се намират в Регионалния археологически музей в Пловдив и в Националния археологическия музей с институт - БАН в София, някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък, части от Рогозенското съкровище, съхранявани в Националния исторически музей и в музея във Враца, съкровищата от Летница и Луковит, които са експонирани в Националния исторически музей и в Националния археологически институт с музей - БАН.

Има и непознати или не много познати на широката публика експонати, тъй като са открити сравнително скоро, като комплекта от Далакова могила при с. Тополчани, който се съхранява в Регионалния исторически музей в Сливен, златната маска от местността „Светицата“ до град Шипка.
 

Изложбата се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Официални гости на откриването ще бъдат председателите на Народното събрание на Република България – Росен Желязков и на Република Северна Македония - Талат Джафери, близо 10 директори от музеите ни, които участват в проекта, както и директорите на Археологическия институт с музей при БАН - доц. Христо Попов и на Археологическия музей в Скопие – д-р Славица Бабамова.
 

Министерството на културата има пряко отношение към този процес на културно сближаване, доколкото през декември м.г. в Министерството бе подписано и рамковото споразумение между НАИМ-БАН и Археологическия музей на Република Северна Македония.

В рамковото споразумение е заложен не само проектът „100 години Требенище“, но са посочени и много други проекти, които трябва да го последват. Настоящата изложба „Сребърна Тракия“, която е под патронажа на министърката на културата на Република Северна Македония, е един от тях.  

   В програмата на министър Кръстев, който е придружаван от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, е предвидено поднасяне на цветя на гроба на Гоце Делчев, както и посещение на Българския културно-информационен център в Скопие.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай