Мариус Донкин води световни артисти във Варна

Генералният директор на феста Мариус Донкин със своя екип - Сава Драгунчев и Цветан Николов

Мариус Донкин води световни артисти във Варна | StandartNews.com

Шестият международен фестивал на монодрамата "Към звездите" започва на 4 август в Археологическия музей

Световни артисти ще събират елитна публика в морската ни столица през следващия месец. На 4 август във Варна започва шестият международен фестивал на монодрамата "Към звездите" под егидата на театралния институт към ЮНЕСКО.

В програмата участват получили международно признание актьори или постановки от България, Армения, Беларус, Дания, Полша, Украйна. Родните предложения започват с един от най-емблематичните моноспектакли от предишния сезон - авторската работа на режисьора Веселка Кунчева "Аз, Сизиф" на Младежкия. Високорейтинговото представление ще открие форума. Николай Урумов пък ще закрие с най-новия си проект: "Ние, българите: открит урок за чужденци". В афиша са Агнеса Шахназарян с "Една от многото", Елена Дудич с "Ревящият врабец: Едит Пиаф", Виталий Бондарев с "Теза от нашия двор", Йоланта Южкевич с "Майка", Пиа Розенбаум с "Роза". Сред институциите, които подкрепят престижния фестивал, са община Варна и театър "Българан".

За първи път в този най-стар фестивал на монодрамата на открито у нас ще участват студенти по актьорско майсторство. Даниела Манолова и Рада Кайрякова от класа на професор Стефан Данаилов ще представят свои разработки - "Само за жени" от Дарио Фо и "Сопрано". "Граници" на Ясен Попов, студент по пантомима на доцент Александър Илиев в НАТФИЗ, е напълно авторски проект.

Генерален директор на "Световен форум на изкуствата - Към звездите" е Мариус Донкин. Прочутият актьор от Народния е сред много малкото некороновани властелини на монодрамата. Неговият "Г-н Ибрахим" и до днес остава тотален образец в жанра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай