Кои са номинираните за Европейските филмови награди

Претенденти за "Оскар" са сред номинираните

Кои са номинираните за Европейските филмови награди | StandartNews.com

Разтърсващата драма за Холокоста "Зона на интерес" на режисьора Джонатан Глейзър води по номинации за тазгодишните Европейски филмови награди, съобщават "Холивуд рипортър" и "Скрийн дейли", предава БТА.

Продукцията, която е официалното предложение на Великобритания за "Оскар" в категорията за най-добър международен филм, получи пет номинации. 

"Зона на интерес" ще се съревновава за отличията на Европейската филмова академия за най-добър европейски филм, най-добър режисьор и сценарист (Глейзър), най-добър актьор (Кристиан Фридел) и най-добра актриса (Сандра Хюлер).

Хюлер получи още една номинация за най-добра актриса за ролята си в съдебната драма "Анатомия на едно падение" на режисьорката Жустин Трие, отличена със "Златна палма" на кинофестивала в Кан. 

Останалите номинирани за приза за най-добра актриса са Алма Пьойсти за "Паднали листа", Леони Бенеш за "Учителската стая", Миа Маккена-Брус за филма "Как да правим секс" и Ека Чавлишвили за Blackbird Blackbird Blackberry.

Освен Кристиан Фридел за "Зона на интерес", с номинации за най-добър актьор са Юси Ватанен за "Паднали листа", Мадс Микелсен за "Обетована земя", Джош О'Конър за "Химера" и Томас Шуберт за "Червено небе".

Освен с номинацията за Сандра Хюлер, "Анатомия на едно падение" ще се съревновава и в категориите за най-добър европейски филм, най-добър режисьор (Трие) и най-добър сценарист (Трие и Артюр Арари).

Европейските филмови награди ще бъдат раздадени на 9 декември в Берлин. 

Академията, която присъжда отличията, е избрала пет от най-популярните филми на континента тази година да се съревновават в категорията за най-добър европейски филм. 

Създателите и на петте продукции са с номинации за най-добър режисьор - Жустин Трие за "Анатомия на едно падение", Аки Каурисмаки за "Паднали листа", Агнешка Холанд за "Зелена граница", Матео Гароне за "Аз, капитанът" и Джонатан Глейзър за "Зоната на интерес".

Петте филма доминират и в категориите за актьорско майсторство и сценарий.

Номинациите са базирани на гласовете на 4600 членове на Европейската филмова академия, които са гледали продукциите, включени в годишната й селекция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай