Христо Мутафчиев играе в убийствена монодрама

„Плач на ангел“ от Стефан Цанев е първата премиера за годината в храма на академиците

Христо Мутафчиев играе в убийствена монодрама | StandartNews.com

Първата премиера за 2021-ва в Народния театър е монодрамата „Плач на ангел“ от Стефан Цанев.

На 22 януари на камерната сцена излиза Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев.  Историята ще зарази зрителите с тревожните размисли за свободата и нейната висока цена. Райчо излиза от затвора и попада насред развързаните бесове на хаоса, които криворазбраната и злоупотребена свобода - а и мнозина от нас - са оставили да шетат, рушат и безчинстват по земите ни и в душите ни. Какво вижда и какво усеща бившият затворник, как преживява пораженията и опустошението, които смаляват смисъла на живота и смисъла на свободата, лишена от отговорности, от човечност и милост?

Острите липси на порядък, социално приличие и високи общочовешки ценности пробождат като ножове Райчо, превръщат го в мишена на болката, която задава въпроси, на които ангелите могат да отговорят само с плач.

Всеки от нас понякога е Райчо, който не вижда друг изход, освен да пожелае обратно порядъка и простите, жестоки правила на затвора, уви, всеки от нас понякога е Райчо, закопнял за измамния уют на не-свободата.

 „Плач на ангел“  сякаш е написана днес, за да ни изправи пред лицето на изпитанията и да ни насърчи да ги преодолеем, да преработим страданието в сила и въображение и така да се справим със самите себе си, да направим правилните нравствени и житейски избори насред нееднозначните български и световни времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай