Какво празнува Театър „Кредо"

Спектаклите и тържествата за 30-ия рожден ден са от България до Япония

Какво празнува Театър „Кредо" | StandartNews.com

Нина Димитрова и Стелиан Радев в „Шинел",  /в ляво/, фотограф Светослав Караджов, Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека в „Шинел" /в дясно/, фотограф Симон Варсано

Театър „Кредо“ удари 30 и празнува от България до Япония и обратно. Честването е в традиционния за Нина Димитрова и партньорите й дух – на родна и международна сцена. Софийският гонг за двойния юбилей – и на „Кредо", и на спектакъла „Шинел" по Гогол е на 28 ноември от 19, 30 часа в Театър 199 „Валентин Стойчев", на чиято сцена „Шинел“ заковава интереса на три поколения зрители.

В началото на ноември за трети пореден път българският театър, любимец на японската публика от 2006 година до днес, бе в програмата на „Горски театрален фестивал Мацуе" в префектура Шимане. Това е 11-то поред гостуване на „Кредо" в Страната на изгряващото слънце, което го прави българският театър-рекордьор по брой гостувания в Япония.

„Кредо" е от най-дълголетните независими театри в България. Негови основатели са Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. На 6 ноември 1992 година е премиерата на първия спектакъл на Театър „Кредо" - „Шинел" по Гогол, с който дуетът ярко и категорично се заявява на българска и световна сцена.

Появата на „Шинел" в българския театър бележи началото на нов начин на мислене, създаване и отглеждане на продукция. Спектаклите на „Кредо" се отличават с уникален стил и дълголетие и са се превърнали в запазена марка за българско качество от световна величина. Днес Театър „Кредо" е емблема на независимия театър у нас, а неговият спектакъл „Шинел" е емблема на българския театър по света в продължение на 30 години.

Отличеният с 14 международни награди „Шинел" е феномен в българския театър - най-дълго играният спектакъл у нас и най-аплодираният български спектакъл по света в продължение на три десетилетия. „Шинел" има над 600 представления, изиграни на рекорден брой езици. Няма друг български спектакъл, игран на 9 езика – български, руски, английски, френски, немски, испански, сръбски, гръцки и японски. „Шинел" участва в над 200 международни фестивала в десетки страни и стотици градове по света. Две поредни години е хит на Единбургския фестивал - най-големия във Великобритания. Британската критика дава най-високата оценка – 5 звезди на вестник „The Scotsman". През 1997-ма е в класацията „ТOП 20" на списание „The List". „Шинел" е единственият български спектакъл в класацията Топ 5 на „Гардиън". Вестникът го нарежда сред най-добрите в лондонския афиш през 2000 година, когато Театър „Кредо" гостува в „Барбикан център", където играят Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет и други.  Още при първата поява на „Шинел" в Русия през 1995 година критиката го нарича „едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век".

16 години от успешната си история у нас и по света „Кредо" пише и със спектакъла "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен, създаден по покана и с подкрепата на датската юбилейна фондация „Ханс Кристиан Андерсен 2005" за световното честване на 200-годишнината от рождението на Х. К. Андерсен през 2005 година. Спектакълът има над 200 представления на българска и международна сцена. Игран е на 4 езика – български, руски, английски и японски. Показан е на над 50 международи фестивала. Отличен е с 8 международни награди.    

През 2015 година Театър 199 „Валентин Стойчев", копродуцент на спектаклите „Шинел" и „Каквото направи дядо, все е хубаво", възлага на Театър „Кредо" създаването на един от двата спектакъла за отбелязване на 50-годишния си юбилей. Така в афиша на Театър „Кредо" се появява спектакълът „Дневникът на един луд" по Гогол, който за 6 сезона има над 50 представления. Отличен е с награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ" в Габрово (2016), номинация „Икар" за дебют (2016), номинация „Аскеер" за изгряваща звезда (2016) и награда за сценография на международния фестивал „Пиеро" в Стара Загора (2021).        

През 2019 година в афиша на Театър „Кредо" се появява спектакълът "РевизорЪт" по Гогол, отличен с 4 награди „Икар" за дебют, номинация „Икар" за сценография, 4 награди на международния фестивал на малките театрални форми във Враца - за режисура, сценография и две мъжки роли и с 2 награди на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстю Сарафов".   

През 2008 година „Съюзът на артистите в България" присъжда на Театър „Кредо" специална награда „Икар" за приноса му в популяризирането на българския театър и култура по света. През 2009 година Театър „Кредо" е номиниран за престижната европейска награда „Нови театрални реалности", присъждана от Европейската комисия на най-изтъкнатите европейски театрални творци за иновациите им в областта на театралното изкуство.

30 години Театър „Кредо" доказва със своя „Шинел" навсякъде по света, че човешкият дух не може да бъде закопчан. С тази идея, с вяра в творческото си кредо и с отворени врати за новото, различното, НЕпознатото, „Кредо" навлиза в четвъртото си десетилетие. През 2022 година „Кредо" реализира юбилейните инициативи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай