Ивайло Христов отказа "Аскеер" заради отношението към културата

Ивайло Христов отказа "Аскеер" заради отношението към културата | StandartNews.com

София. Ивайло Христов получи наградата за главна мъжка роля за образа на Коулмън Конър в "Самотният Запад" на Театър 199 на наградите "Аскеер", които бяха връчени за 24-ти път традиционно на 24 май.

Актьорът отказа да приеме наградата, защото "не приема културата и духовността да са завряни в задния двор на държавата", предаде Дарик.

"Аскеер - 2014" за най-добро представление получи Теди Москов за "Професия лъжец" от Сергей Кършигоров, постановка във Варненския куклен театър. Номинирани бяха и "Ромео и Жулиета" от Шекспир на Петринел Гочев в Габровския театър и "Самотният Запад" от Мартин Макдона на Владимир Люцканов в Театър 199 "Валентин Стойчев".

За водеща женска роля бе отличена Александра Василева за "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер на Григор Антонов в Народния театър. Номинирани бяха и Бойка Велкова за "Две" от Таня Шахова на Юрий Дачев - в Народния театър "Иван Вазов", и Ивана Папазова за "Глас" от Елена Алексиева на Калин Ангелов в Пловдивския театър.
Бойко Кръстанов бе отличен за нова звезда в небосклона на българския театър. Той получи приза за ролята на Гичо във „Възвишение" от Милен Русков, драматизация Иван Добчев и Александър Секулов, постановка Иван Добчев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов" – Пловдив,

Ирини Жамбонас спечели "Аскеер" за поддържаща женска роля за ролята на Ирина в „Заминавам" от Алексей Слаповски, в постановката на Петър Пейков, режисьор Петър Денчев, Малък градски театър „Зад канала".
Петя Дилманова получи "Аскеер" за музика. Валери Йорданов взе отличието за поддържаща мъжка роля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай