"Игра на тронове" шокира феновете

"Игра на тронове" шокира феновете | StandartNews.com

Шести сезон започна със скандално разкритие на червената жрица Мелисандра

Всеки от новите епизоди на най-гледаната поредица струва по 10 милиона долара

Най-гледаният сериал на всички времена "Игра на тронове" се завърна след едногодишно чакане. Премиерният първи епизод на шести сезон се излъчи в понеделник сутрин в 4 часа българско време по HBO. Напрежението у феновете стигна най-върховната си точка, когато първият кадър се спусна над черния замък на нощния страж и показа мъртвия Джон Сноу. След месеци спекулации и тайни надежди, че някой или нещо ще върне любимия герой от страната на мъртвите, накрая всичко се оказа напразно - Джон е мъртъв. Нещастието е типично в духа на поредицата на Джордж Мартин, където рано или късно всеки умира, а положението на героите никога не върви към по-добро, а точно обратното. Първият епизод от сезон 6 не прави изключение. Повечето от героите се завърнаха в окаяно състояние - загубили предишните си привилегии и незнаещи какво да правят със себе си. Ако все още не сте гледали първия епизод, озаглавен "Червената жена", ви предупреждаваме, че следващите редове издават какво се случва с героите в дългоочакваното завръщане.

Феновете видяха много запомнящи се моменти, за някои от които дълго чакаха. Сред тях беше събирането на Санса Старк с лейди Бриен от Тарт, която най-накрая спечели доверието на наследницата на Севера и нейният придружител Теон Грейджой, след като ги спаси от преследващите ги войници на Болтън.

Феновете очакваха Мелисандра да възкреси убития Джон Сноу в новия сезон, но надеждите им не се осъществиха. В първия епизод лорд командирът на Нощния страж участва много, но все мъртъв. Червената жена не направи никаква магия върху трупа му.

Изпълнителните продуценти и сценаристи Дейвид Беньоф и Дан Вайс обаче оставиха най-доброто за края на епизода. Червената жрица Мелисандра се разкри така, както никой не е очакваше. Сексапилната манипулаторка, която през последните епизоди съблазни не един и двама мъже, се оказа стара и немощна старица. Приготвяйки се да си легне, тя свали като влечуго младата си и красива кожа и се превърна в грозна бабичка. Така се роди поредната мегазагадка във винаги провокативната фентъзи поредица. И този път отговорът няма как да бъде открит в книгата на автора Джордж Мартин, тъй като писателят отложи издаването на шестата част за след излъчването на сериала. Актрисата Карис ван Хоутън, която изпълнява ролята на Мелисандра, е носила допълнителни протези и грим по цялото тяло, за да остарее на екран.

Това беше най-шокиращият момент от новия епизод. След края интернет буквално обезумя и напълно основателно. Появиха се и майтапчийски колажи с реакции на стресиращата сцена.

Но не само феновете останаха изненадани от случващото се, а и колегите на Хоутън. "Това е много объркваща сцена за публиката, но все пак те кара да продължиш да гледаш - разказа друга звезда от сериала Мейзи Уилямс пред "Варайъти" - Когато прочетох този епизод, не схванах за какво става дума, но след като я видях - я разбрах и си казах: "Господи, това Карис ли е?!" Невероятно е как всичко това е направено с грим по цялото тяло."

Дори актьорът Том Влашия, чийто герой Джакен Х'Гар си сменя лицето, намира сцената за много изненадваща. "В сценария пишеше, че тя поглежда в огледалото и се превръща в стара жена. Тогава си казах окей, това е нещо ново, но когато го гледах, се оказа много вълнуващ момент. Карис играе невероятно, тя поглежда в огледалото и в очите й можете да видите как се променя", превъзнася се Том Влашия. Роден в Източна Германия, емигрант в Ню Йорк, той е в ролята на Джакен - учител на Аря Старк. Отношенията им отиват на съвсем друго ниво в новия сезон. "Карам я да дава всичко от себе си", сподели Влашия. "Аря за първи път се чувства огорчена. Беше развълнувана когато пристигна в храма на многоликия бог, но после осъзна, че ще е много по-трудно", допълни Уилямс.

В първия епизод положението на героинята й е плачевно - сляпа, тя е докарана до просия, след като беше изгонена от храма на многоликия бог, заради това, че открадна лице и уби Мерин Трант. Очевидно Мейзи Уилямс не се е шегувала, когато намекна, че този сезон "много лоши неща" ще сполетят Аря.

В шести сезон няма да видим и друг обичан герой - Самуел Тарли, верният приятел на Джон Сноу, който по негова молба замина за Цитаделата в Староград, където ще учи за майстер. С него са Джили и малкия Сам.

Лошо е положението и на майката на драконите Денерис Таргариен, която беше заловена от орда дотраки. Това че е бивша халееси (кралица на дотраките), няма да й помогне, защото според традициите на племето след смъртта на мъжете си цариците трябва да доизживеят дните си в благочестиво крепостничество в служба на дотраките. Но феновете не очакват, че Денерис да се примири така лесно с положението си на пленник. Най-вероятно тя ще предприеме драматични стъпки с помощта на своето огнебълващо животно Дрогон. "Тя е на нещо като пътешествие. В тази враждебна среда е принудена да използва всички ресурси, с които разполага. Преди всеки сезон казвам колко много тя научава, но сега промяната й не е толкова в уроците, а по-скоро в това, че най-накрая ще приложи наученото в действие", разказа актрисата Емилия Кларк през "Индипендънт".

Много развръзки и завръзки чакат да се случат в новия сезон, загатнати от този първи епизод. Очакванията са големи - още повече като се има пред вид, че всяка серия струва по 10 милиона долара, изчислява "Ентертейнмънт уикли". Това означава, че за да се произведе целия сезон са похарчени приблизително 100 милиона. Това е с 4 милиона повече от бюджета на втори сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай