Христо Мутафчиев бие тревога! Чака среща с кабинета

Бунтът в сектор "Култура" продължава

Христо Мутафчиев бие тревога! Чака среща с кабинета | StandartNews.com

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев коментира бунта в сектор "Култура" и дали ще се стигне до затваряне на културните институти, ако не бъдат осигурени допълнителни средства.

Според него, при 0,4% от БВП за култура, има риск да не останат артефакти за бъдещите поколения.

"За да има успехи в сферата, е необходимо отношение от страна на държавата към културните дейци. Има енергия да преобърнем каруцата. Има предпоставки да постигнем, каквото сме решили, да направим плавна стъпка към увеличението на бюджета и това да се случва всяка година. Около 260 млн. трябва да се инвестират във всички сфери на изкуството и културата, в национален план", обясни той в ефира на Нова.

По думите му 80 от тях трябва да запълнят дефицитите при сценичните изкуства.

"Стандартът за културните институти от 1 октомври е повишен от 3,5 на 4,5. Луфтът трябва да се покрие с тези 80 млн. Така браншовото споразумение ще влезе в сила и началната заплата ще бъде 2000 лева. Затварянето на театри е крайна мярка, която ще се реализира, ако не ни чуят. В момента 1180 лева е началната заплата в Софийската филхармония на първа цигулка. Чакаме среща с кабинета, ще продължим да ги притискаме и да правим тежки акции", заяви Мутафчиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай