Героите в "Знака на българина" - до един с прототипи

Димитър Недков и Стоян Алексиев по време на подготовката за сериала

Героите в "Знака на българина" - до един с прототипи | StandartNews.com

"Сериалът "Знакът на българина" засяга всички тайни и езотерични общества - не само масоните. Понякога се налага определени истини за познанието да се крият от човечеството. Оказва се, че то невинаги е готово за тях", каза Димитър Недков - сценарист, режисьор и продуцент на трилъра, който тръгва на 10 март по TV7. В предаването "Нюз рум" той разкри интересни моменти от подготовката и снимките. "Всички герои имат реални прототипи. Трудно взех решение кой да изиграе пазителя на тайния архив на Ватикана - кардинал Доменико Строци. Много рядко се е превръщал в персонаж от филм. Стоян Алексиев е изключителен в ролята", коментира Недков. Самият актьор призна, че никога не е очаквал подобно предложение.

 

"От дете съм убеден и съзнателен християнин. Макар че винаги съм изпитвал смущение от тайните общества. Сега поплувах в абсолютно непознати води. Кардинал Строци знае и носи много загадки. Намерих много важни и значими неща в него и въобще в сериала". Що се отнася до националния модел, който също беше тема в "Нюз рум" на TV7, асът на театъра и киното сподели: "Българите са хора с характер, инати. Но ги вее вятър. Бързо загубват сила. Еволюцията не е илюзия. Ако поне в една област тръгнем напред, ще усетим много сила у себе си и ще видим знаците, които ни е оставила историята".
Димитър Недков беше категоричен - писаният преди няколко години сценарий звучи повече от актуално тук и сега. "Не мислех, че ще се намери телевизия, която ще го пусне - особено заради религиозните скандали, които тресат обществото. Този факт говори, че медията е независима". Що се отнася до сравненията между него и Дан Браун, Недков веднага уточни - няма желание за каквото и да било съперничество.

 


"Но докато Дан Браун не дойде тук, няма да напише най-важния си роман. България е земята, която пази една трета от тайните на човечеството - единствено държавата ни не го признава. Още през 1948 г. тайните общества падат под ударите на Народния съд - губим цвета на нацията.

 


Всъщност ние сме единствената държава от ЕС, която няма собствена доктрина за разказване на историята си. Затова съм благодарен на TV7, която прие за слоган на сериала "Битката за достойнството на един народ". Всички битки, които се случват в модерния свят, са все за достойнството на нацията. От неговата липса печелят тези, които искат да запазят статуквото. Изостанали сме от света с 20 години. Но българският народ винаги се е пробуждал, винаги се е борил за достойнството си. Важното е да спре да вярва в политическите митологеми", заяви Недков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай