Гена гладила рокля на Елена Баръмова

Гена гладила рокля на Елена Баръмова | StandartNews.com

Великата певица гледала като свое дете оперната дива от Сливен

Известната режисьорка на музикални спектакли Вера Немирова заложи на певица от Сливен за главната роля на операта "Катерина Измайлова" от Шостакович. Постановката е в афиша на 55-ото издание на "Мартенски музикални дни" в Русе. "Исках да се реванширам на Вера, след като не успях да се класирам за "Момичето от златния Запад", сподели Елена Баръмова, която изпуснала предишния престижен ангажимент заради болест. Немирова я поканила за Катерина още миналата есен при почти случайна среща в Русе. Интересен е фактът, че операта е поставена преди точно 50 години отново в крайдунавския град - от българския режисьор Евгений Немиров, който е баща на Вера Немирова. "Сигурна съм, че проектът ще стигне до публиката в най-добрия си вид", не се колебае Елена. И добавя, че възможността да влезе в кожата на толкова интересна героиня я прави истински щастлива като артист. Приема професионалното предизвикателство и се зарича да бъде на висотата на международните стандарти. Всъщност тя от най-ранна възраст е свикнала да се мери с отличниците. Не само заради домашното възпитание, но и заради това, че е ученичка на великата Гена Димитрова. А малцината са тези, които знаят, че Елена е

живяла цяла година в
апартамента на световната звезда

"Бяхме заедно с монголката Байса Дашням. От 250 прослушани певци Гена се спря на пет, между които и аз. "Иди си до Сливен, вземи си дрехи и идваш у дома. Няма да плащаш наеми", ми каза тя". Елена не могла да повярва. Изпаднала в потрес за цял месец.

"Всеки ден провеждах уроците си в софийската опера, а след това се връщахме у Гена, където продължавахме да работим", връща лентата тя. По това време Баръмова се подготвя с най-добрите пианисти на Софийската опера. Прави няколко концерта в София, Плевен, Стара Загора, Сливен, Прага, Будапеща и Виена. В този период участва в "Аида", "Тоска", "Манон Леско", изпълнява десетки арии.

"Обичам я тази жена! Гена ми беше като майка - и не само на мен. Грижеше се за всички нас - понякога дори ни готвеше. Пое изцяло издръжката ни. Пазя скъп подарък от нея - пет сценични рокли. Спомням си, че веднъж дори ми изглади едната преди концерт, защото бях заета с други задачи", спомня си Баръмова.

Елена започва да пее още в първи клас, когато влиза в детския хор на прочутия диригент Методий Григоров в Сливен. В 11-и клас тя прочита обява за прослушване в някогашната опера в града на войводите - по това време учебен театър към Музикалната академия в София. Така стига до столицата, където

започва в класа на професор Руско Русков

а след смъртта му продължава и завършва при професор Констанца Вачкова. От 2003 г. Елена Баръмова е солист в държавната опера на Стара Загора, където постъпва с конкурс от два тура. Тя обира овации в "Аида", "Набуко", "Селска чест", "Дон Карлос", "Турандот", "Крал за един ден"...

Оперната певица не обича да говори за себе си. Признава, че се чувства най-добре на плажа със своята дъщеря. "Двете винаги измисляме разни щуротии", казва Елена. Не крие, че е умерена кулинарка - няма как да си позволи разточителство на трапезата, защото трябва винаги е в отлична форма и като глас, и като фигура. Любимото й ястие е салата от авокадо и краставици с лимон и зехтин.

Елена е убедена, че всичко, което ни се случва, е подредено свише. "Вярвам в Бог. Усещам, когато е около мен. Най-вече - когато се случват невероятни на пръв поглед неща. Хората понякога му се месят, но е за кратко", разкрива дивата. Тя не е нито оптимист, нито песимист. Просто е наясно, че на тази земя няма пълно щастие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай