Филм за Царевец заснет като Star Wars

Филм за Царевец заснет като Star Wars | StandartNews.com

Филмът "Велико Търново в сърцето на историята" ще бъде представен тази година в девет международни фестивала. Лентата представлява първият за България документален туристически филм произведен и прожектиран в най-високия технически стандарт за кино - 4К формат, информира programata.bg.

4К форматът се заражда от усилията на Джордж Лукас да намери дигитална алтернатива за заснемане на продължението на легендарната си сага Star Wars. През 2003 година компанията Dalsa Origin представи първата комерсиална 4К камера, а през 2011 година започна масовото излъчване на филми в 4K резолюция по кината.

"Велико Търново в сърцето на историята" е включен в програмите на Tourfilm Riga (Латвия), Film Art & Tourism Festival "FilmAT"(Полша), BAKU INTERNATIONAL TOURISM FILM FESTIVAL (Азербайджан), ZAGREB TOURFILM FESTIVAL(Хърватия), Международен фестивал на туристическите филми в Истанбул, Cannes Corporate Media & TV Awards 2016 (Франция), ART&TUR – International Tourism Film Festival (Португалия), Tourfilm Karlovy Vary (Чехия) и SILAFEST (Сърбия). Всичките форуми са от престижната система на CIFFT – Международен комитет на фестивалите за туристически филми.

„Велико Търново в сърцето на историята" разказва по интересен начин историята на старата българска столица и спира дъха с уникални кадри, анимация и любопитни факти за туристическите обекти. Гид в лентата е актьорът Юлиан Вергов, който представя знаковите забележителности на града по достъпен и интригуващ начин.

Продукцията е реализирана от студио „Black Stamp" по поръчка на Общинската агенция по туризъм „ЦаревградТърнов".

Режисьор на „Велико Търново в сърцето на историята" е Калоян Николов, а продуцент Станислав Вълканов. Сценарият е на Димитър Григоров, оператор Павлин Гроздев, а композитор Давид Кокончев.

От следващата седмица филмът ще бъде пуснат на DVD в две езикови версии – български и английски, и ще може да бъде закупен от Туристическия информационен център във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай