Актриса от Русе иска закон на Борис III

Актриса от Русе иска закон на Борис III | StandartNews.com

Актрисата Дина Шошева от Русенския театър предлага заплатите на творците на културата да се съобразява с процента на инфлацията и през три години да се увеличават с 10 процента. В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев Шошева предлага Законът за закрила и развитие на културата да бъде преименуван на "за защита, подпомагане и развитие на културата". Според нея идеи могат да се почерпят и от Закона за театрите от 1942 г. на Борис III. "Това е невероятен нормативен акт, който описва всякакви подробности за работа в театрите", смята актрисата. В него е записано, че храмовете на Мелпомена са изцяло държавни при условие, че градът е с население от 100 хиляди души нагоре.

Другият проблем в бранша, според актрисата, е липсата на подкрепа от страна на общините. Шошева дава за пример Русе, където е създадено общинско предприятие, което подпомага финансово театъра. "Ако това не беше така, ние нямаше да можем да влезем през зимата в сградата си", казва тя и допълва - Борим се бизнесът в България да получава ДДС отстъпки, когато дарява пари на театъра. От години се обсъжда тази идея, но нищо не се прави по въпроса."

Шошева, която в момента играе в "Ревизор" и "Службогонци", на русенска сцена смята, че положението в културата е толкова трагично, че чак е срамно. "За каквото и достойнство и просперитет на професията "актьор" да говорим знаем, винаги става дума за финансово покритие. Ние не сме производители на зеленчуци или мебели, а на психично-умствен продукт. Ако той не бъде защитен и подкрепен от държавата означава, че всички ние трябва да прекратим земното си съществуване", категорична е актрисата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай